RWS werkkleding is werkkleding die voldoet aan de eisen die zijn gesteld door Rijkswaterstaat. Deze kleding voldoet standaard aan de algemene EN ISO 20471 veiligheidsnormen en is een specifieke vorm van reflectiekleding die gebruikt wordt door mensen die werken aan of langs de Nederlandse rijkswegen.
Retro-reflecterend materiaal
Het gaat bij de RWS-normering voornamelijk om de kleur en de retroreflecterende striping. De veiligheidskleding met de RWS-normering wordt gedragen door alle wegwerkers die werken aan A, of N-wegen. Het dragen van werkkleding volgens de RWS-normen neemt het aantal verkeersongevallen af, en dankzij deze reflecterende kleding zijn de wegwerkers beter zichtbaar.
Voldoet reflectiekleding altijd aan de RWS norm?
Houd er rekening mee dat reflectiekleding niet altijd RWS-kleding hoeft te zijn. Reflectiekleding is een bredere categorie die bedoeld is om de drager beter zichtbaar te maken in situaties met weinig licht of bij gevaarlijke werkomgevingen. Dit soort kleding voldoet vaak aan de Europese norm EN ISO 20471, die eisen stelt aan de zichtbaarheid en het reflecterende materiaal.
RWS-werkkleding daarentegen is een specifieke vorm van reflectiekleding die gebruikt wordt door mensen die werken aan of langs de Nederlandse rijkswegen. Deze kleding moet voldoen aan extra strikte eisen, waaronder kleur, reflecterende striping en de EN ISO 20471 norm.
Fluor oranje en fluor geel
Volgens de RWS-normeringen van de Rijkswaterstaat moet de veiligheidskleding egaal zijn van kleur, waarbij de kleur fluor oranje wordt gebruikt voor wegwerkers, en waar fluor geel wordt gebruikt voor de leidinggevenden. Ook spoorwerkers zijn verplicht fluor oranje werkkleding te dragen, aangezien deze mensen vaak ook werken in de bouw. Ook moet het reflecterend materiaal aan de buitenzijde van de mouwen en broekspijpen worden geplaatst, wat zorgt voor een goede zichtbaarheid. Daarbij is het ook belangrijk dat deze kleding altijd gesloten wordt gedragen, en minimaal voorzien is van 2 verticale, en een horizontale streep die over de schouders doorloopt. Deze strepen vormen een letter “H”. De rijksoverheid heeft drie verschillende categorieën, deze categorieën zijn werk- en veiligheidskleding, representatieve kleding en sportkleding.
3 verschillende veiligheidsklassen
Er zijn 3 verschillende veiligheidsklassen, waarbij klasse 1 de laagste zichtbaarheid heeft. Veiligheidsklasse 2 is gemaakt voor werkzaamheden met een maximumsnelheid tot 50km/h, deze klasse is voornamelijk bedoeld voor wegen binnen de bebouwde kom. Klasse 3 heeft de hoogste zichtbaarheid en is ook aanbevolen voor werk in het donker. Deze klasse wordt onder andere gebruikt voor werkzaamheden langs drukke en snelle wegen. Onderstaand een overzichtelijk overzicht van de diverse klassen:
-
Klasse 1:
-
Laagste zichtbaarheid.
-
-
Klasse 2:
-
Wegwerkzaamheden met een maximumsnelheid tot 50 km per uur.
-
-
Klasse 3:
-
Wegwerkzaamheden bij hogere snelheden.
-
De hoeveelheid fluorescerende en reflecterende stof op de werkkleding bepaalt in welke klasse het valt.
-
Klasse 1:
-
0,14 m2 fluorescerend materiaal en 0,10 m2 retro-reflecterend materiaal.
-
-
Klasse 2:
-
0,50 m2 fluorescerend materiaal en 0,13 m2 retro-reflecterend materiaal.
-
-
Klasse 3:
-
0,80 m2 fluorecerend materiaal en 0,20 m2 retro-reflecterend materiaal.
-