Het is één van de basisvereisten wanneer het gaat om veiligheidsschoeisel: een antislip loopzool. Alle veiligheidsschoenen die voldoen aan de EN ISO 20345:2022 normering moeten over een antislip loopzool beschikken die is getest op keramische vloeren in combinatie met schoonmaakmiddel. Daarbij moeten ze een voorwaartse hielslip van ≥ 0,31 en achterwaartse voorvoetslip van ≥ 0,36 hebben. Daarmee vervangen ze de oude normering als het gaat om antislipzolen. Maar wat is nu het verschil tussen de oude en nieuwe normering? Dat leggen we u graag uit in deze blog.
Wat is de EN ISO norm?
Laten we beginnen bij het begin: wat houdt de EN ISO norm in? De ISO (International Organization for Standardization) is een internationaal erkende norm voor kwaliteitssystemen, waarbij de EN-norm (European Standard) een Europees erkende norm is voor kwaliteitssystemen. Hierbinnen worden vereiste normen, specificaties, richtlijnen en kenmerken gedocumenteerd waar veiligheidsschoeisel aan moet voldoen. Het ISO certificaat geeft aan dat een schoen aan de gestelde eisen voldoet, waarmee de kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid vergroot wordt.
De ISO bestaat al sinds 1947. In de loop der jaren zijn de vereiste normen, specificaties, richtlijnen en kenmerken flink veranderd. Er hebben meerdere ontwikkelingen plaatsgevonden om veiligheidsschoeisel nog beter en veiliger te maken. Daarom wordt de EN ISO normering op zijn tijd iets aangepast naar de huidige richtlijnen. De laatste vernieuwing van de EN ISO normering heeft in 2023 (met overgangsjaar 2022) plaatsgevonden. Daarmee is de EN ISO 20345:2011 vervangen door de EN ISO 20345:2022 en moet veiligheidsschoeisel vanaf 2023 aan deze nieuwe normering voldoen.
Oude normering EN ISO 20345:2011
Voordat de nieuwe EN ISO 20345:2022 werd geïntroduceerd, was de EN ISO 20345:2011 de geldende norm voor veiligheidsschoeisel. Binnen deze normering werd er voor antislip loopzolen een onderscheid gemaakt in drie verschillende niveaus: SRA, SRB en SRC.
SRA antislip
Veiligheidsschoeisel met een SRA antislip loopzool geeft een goede grip op keramische tegelvloeren welke bedekt zijn met water en zeep. De zool voldoet pas aan deze normering wanneer het voorwaarts glijden van de hiel ≥ 0,28 is en het voorwaarts glijden op plat oppervlakte ≥ 0,32 is.
SRB antislip
De antislip zool met een SRB normering is getest op een stalen ondergrond welke bedekt is met glycerine, zoals bijvoorbeeld olie. Daarbij voldoet de zool aan voorwaarts glijden van de hiel ≥ 0,13 en voorwaarts glijden op plat oppervlak ≥ 0,18.
SRC antislip
Wanneer de loopzool aan zowel de SRA norm als de SRB norm voldoet, krijgt deze de SRC normering. Oftewel SRA + SRB = SRC. Daarmee geeft de veiligheidsschoen de ultieme grip op verschillende ondergronden en leveren ze de beste antislipprestaties.
Huidige normering EN ISO 20345:2022
Met de ingang van de nieuwe EN ISO normering vervalt de EN ISO 20345:2011 normering. Daarmee hebben er ook wijzigingen plaatsgevonden in de richtlijnen voor antislipzolen. Waar er bij de oude normering sprake was van drie verschillende gradaties binnen de antislip normering, is dit bij de nieuwe EN ISO 20345:2022 normering teruggebracht naar twee niveaus.
Basisvereisten antislip
Elke veiligheidsschoen met de EN ISO 20345:2022 normering moet voldoen aan de basisvereisten. Hieronder valt een antislip loopzool die getest is op keramische vloeren in combinatie met schoonmaakmiddel. Deze loopzool moet beschikken over een voorwaartse hielslip van ≥ 0,31 en een achterwaartse voetslip van ≥ 0,36. Daarmee komt de antislip volgens de basisvereisten redelijk overeen met de oude SRA normering.
SR antislip
Het is ook mogelijk dat een veiligheidsschoen een SR-genormeerde antislip loopzool heeft. Deze antislip loopzool geeft net iets meer grip als de antislip volgens de basisvereisten en kan vergeleken worden met een combinatie van de oude SRB en SRC normering. Schoenen met een SR normering geven dan ook een uitstekende grip op verschillende oppervlakten zoals keramische vloeren met water en zeep, maar ook op stalen platen met glycerol zoals olie en vet.
Overgangsperiode
Wanneer u nu op zoek gaat naar goede veiligheidsschoenen met een antislip loopzool, dan is het mogelijk dat u nog schoenen tegenkomt die een antislipzool hebben volgens de oude EN ISO 20345:2011 norm. Dit heeft te maken met de overgangsperiode van de oude naar de nieuwe normering. Schoenen die de EN ISO 20345:2011 norm dragen zijn nog voor maximaal 5 jaar geldig, tot 2027. Komt u dus schoenen tegen met een SRC normering? Dan zijn deze vrijwel gelijk aan de SR antislip zolen volgens de huidige EN ISO 20345:2022 veiligheidsnormering en voldoen ze vooralsnog aan de geldende richtlijnen wat betreft veiligheidsschoeisel.