LET OP: ONZE WINKEL IS IN DE MAANDEN JULI EN AUGUSTUS OP ZATERDAG GESLOTEN

0 0
donderdag 15 oktober 2020 | Werkschoenen

Wat zijn onbeveiligde werkschoenen?

Werkschoenen zijn er in vele soorten en maten. Maar werkschoenen zijn niet altijd veiligheidsschoenen. Werkschoenen zijn gemaakt om mee te werken en speciaal daarvoor hebben ze vaak diverse specifieke eigenschappen. Dat kunnen ook beveiligde aspecten zijn, zoals een veiligheidsneus en een veiligheidszool. Maar er zijn ook onbeveiligde werkschoenen, en daar vertellen we je graag meer over.

Werkschoenen zonder stalen neus

Onbeveiligde werkschoenen zijn, zoals de naam al zegt, werkschoenen die niet van een veiligheidsneus en veiligheidszool zijn voorzien. Zijn ze dan onveilig? Dat hangt van het gebruik af. Onbeveiligde werkschoenen, soms ook wel occupational werkschoenen genoemd, kan je niet gebruiken op werkplekken waar veiligheidsschoenen vereist zijn, zoals de bouw of op menig productievloer. Op plekken waar een vergroot risico is op binnendringende scherpe materialen of voorwerpen via de zool of de neus zijn onbeveiligde werkschoenen logischerwijs af te raden en vaak ook verboden. Waarvoor hebben ze dan wel nut? Voor die werkplekken waar veiligheidsschoenen geen vereiste zijn, maar waar je wel baat hebt bij goed loopcomfort of andere vormen van veiligheid, zoals een sterke antislip zool of ESD antistatische eigenschappen. Denk hierbij aan de zorg of de horeca. Ook zijn onbeveiligde werkschoenen vaak licht van gewicht omdat een veiligheidszool en veiligheidsneus ontbreken. Voordeel hiervan is dat voeten minder snel vermoeid raken omdat het gewicht aan de voet simpelweg lager is. Ideaal als u een dag lang lopen moet.

De O-normeringen binnen onbeveiligde werkschoenen

Onbeveiligde werkschoenen worden dus ook wel occupational werkschoenen genoemd en dat komt ook terug in de O-normering die aan deze werkschoenen gegeven kan worden. Hierbinnen worden drie niveau’s onderscheiden:

O1 normering

O1-werkschoenen voldoen aan de volgende eisen:

- Gesloten hiel

- Oliebestendige zool

- Schokabsorberende hak

- Antistatische eigenschappen

Deze werkschoenen zijn met name geschikt voor droge omstandigheden en zijn ook niet waterafstotend.

O2-normering

De werkschoenen met een O2-normering voldoen aan dezelfde eisen als O1-werkschoenen, met wel een aanvullende eigenschap: O2-werkschoenen zijn waterafstotend en daardoor goed de gebruiken in meer vochtige omstandigheden. Waterafstotend is echter niet waterdicht, voeten kunnen nog altijd nat worden.

O3-normering

Werkschoenen met een O3-normering hebben dezelfde specificaties als O2-werkschoenen met daarbij de aanvulling dat ze een antiperforatiezool hebben. In feite zijn O3-werkschoenen al gedeeltelijk beveiligd, bij de zool.

Welke onbeveiligde werkschoenen zijn er?

Bij Bowork.nl staan meerdere werkschoenen zonder stalen neus of veiligheidszool op voorraad, zowel in onze werkschoenenwinkel als online in de webshop. Met name van Safety Jogger hebben we sportieve en zeer lichte modellen, die zijn voorzien van een sterke SRC antislip zool. Enkele modellen zijn daarbij ook ESD antistatisch. Voorbeelden zijn de nieuwe Safety Jogger Kassie die in 4 kleurstellingen verkrijgbaar is. Maar ook de nieuwe Safety Jogger Dominique met een grote maatboog en de Safety Jogger Paola, voor dames. Al deze modellen zijn overigens O1-genormeerd.

Heeft u vragen over onbeveiligde werkschoenen of specifiek over onze modellen? Laat het ons weten!