LET OP: ONZE WINKEL IS IN DE MAANDEN JULI EN AUGUSTUS OP ZATERDAG GESLOTEN

0 0
vrijdag 13 november 2020 | Werkschoenen

Goodyear Welted, een unieke industriële maakwijze

Er zijn schoenen, ook werkschoenen, die Goodyear Welted zijn. De kans is groot dat je dan niet weet wat er mee bedoeld wordt. Maar de Goodyear Welt – of maakwijze – geeft niet aan dat ze door Goodyear gemaakt zijn. En ook is niet zomaar een term om de marketing wat te helpen. Wat het wel is, dat leggen we uit in deze blog.

Goodyear Welt, wat is dat?

De Goodyear Welt is een speciale maakwijze voor het produceren van dubbel gestikte schoenen. De naam Goodyear komt van Charles Goodyear jr., de zoon van Charles Goodyear die het vulkaniseren van rubber uitvond en waarnaar de bandenfabriek Goodyear is genoemd. Charles Goodyear jr. was de eerste die schoenen op de markt bracht die industrieel gemaakt waren conform deze methode. De machines die hiervoor werden gebruikt waren ontworpen en gemaakt door Christian Dancel, die voor Charles Goodyear jr. werkte. In 1874 brachten ze de binnennaaimachine op de markt, de zogeheten weltmachine. Deze machine was en is essentieel voor de productie van de Goodyear Welted schoenen. Deze weltmachine stikt een losse rand, de welt genoemd, aan de binnenzool en de schacht van de schoen, waardoor deze drie onderdelen aan elkaar vast komen te zitten. Deze arbeidsintensieve maakwijze wordt gezien als één van de beste methodes om schoenen te fabriceren. Charles Goodyear jr. mechaniseerde dit proces, dat voorheen met de hand gebeurde.

Wat is het voordeel van Goodyear Welt?

Tegenwoordig worden steeds meer schoenen, met name sportievere schoenen, verlijmd. Bij sommige reguliere schoenen, zonder welt, wordt soms de schacht tussen de binnenzool en de loopzool gevouwen. Hierna worden deze drie delen in één werkgang aan elkaar gestikt. Deze steken lopen verticaal. Bij de Goodyear Welt wordt de binnenzool voorzien van een rondom lopende, opstaande rand aan de onderzijde. Bij een tweede werkgang wordt de schacht langs die rand gelegd waar de welt tegenaan wordt gelegd. Dit alles wordt vastgezet met een zogeheten locksteek, die niet verticaal maar horizontaal loopt. Hierna wordt de holte binnen de rand van de binnenzool opgevuld met een tussenzool. De derde en laatste werkgang zorgt ervoor dat de loopzool met een verticale steek wordt vastgemaakt aan de welt, zodat de onderzijde van de schoenzool een kenmerkende stiklijn laat zien. Dit laatste gebeurt niet altijd, waarbij soms de loopzool met rubbercement wordt vastgezet tegen de welted tussenzool. De Goodyear Welt is de stevigste methode om de schacht en de zool aan elkaar vast te maken, waarbij de kans dat de zool loslaat bijzonder klein is.

Zijn er ook nadelen?

Hoewel de Goodyear Welt als één van de beste methodes wordt gezien bij de productie van schoenen heeft ook deze methode nadelen. Er komt meer werk bij kijken met meerdere werkgangen. De kostprijs is daardoor ook hoger. Daarbij kunnen schoenen met deze Goodyear Welt in het begin redelijk stijf aanvoelen. Met de tijd wordt dit beter. Daarbij gaan Goodyear Welted schoenen, mits goed uitgevoerd, lang mee. Bij Bowork zijn onder andere Caterpillar en Blackstone voorzien van de Goodyear Welt. Deze werkschoenen kunt u ook bekijken en passen in onze ruime werkschoenenwinkel. Komt gerust een keer langs!