LET OP: ONZE WINKEL IS IN DE MAANDEN JULI EN AUGUSTUS OP ZATERDAG GESLOTEN

0 0
vrijdag 15 januari 2021 | Werkschoenen

Wat is de cambreur?

De cambreur is een essentieel onderdeel van de schoen. Maar toch lees je er niet veel over, al wordt het soms benoemd in productomschrijvingen. Wat is de cambreur? En wat doet het? We vertellen je er alles over in deze nieuwe blog.

Wat is een cambreur?

In het kort is een cambreur een stuk stevig en stijf leer dat zich bevindt in de tussenzool, onder de inlegzool en boven de loopzool. De cambreur is niet altijd van leer gemaakt, maar soms ook van kunststof, staal, hout of een ander stevig materiaal.

Wat doet de cambreur?

De cambreur zorgt voor steun. Hij loopt door tot onder de hak en moet eindigen net even voorbij de bal van de schoen. De cambreur zorgt ervoor dat de voetholte niet kan doorbuigen. Zodoende is het mogelijk dat de zool bij de bal van de voet en de tenen buigbaar is, maar dat de verdere zool stevig is, zoals bij de hak. Zonder cambreur zou de voet geen steun hebben en zou de zool doorzakken. De cambreur werkt hierbij ook samen met de contrefort. Dit is een andere naam voor de hielversteviging, die de hiel omsluit en daar stevigheid en stabiliteit geeft.

Waar komt de naam vandaan?

Cambreur is een van origine Frans woord. Het komt uit de schoenmakerij en duidt op het buigen van leer. Een cambreur was in die zin iemand die het leer tot het juiste model boog. In Nederland is cambreur het meest gangbare woord, al wordt het ook wel gelengveer genoemd.

Wat is de rol van de cambreur in moderne schoenen?

De cambreur zit in feite in elke schoen, maar de kwaliteit wisselt. Je kan het controleren door de schoen proberen te buigen in beide richtingen. De mode volgt niet altijd de basisvereisten van een schoen, al is een goede veiligheidsschoen altijd voorzien van een cambreur.

Wat is de rol van de cambreur in de praktijk?

De cambreur heeft een essentiële rol in het algemeen. Daarbij komt de cambreur met name kijken bij werkzaamheden waarbij er veel geklommen wordt of gestaan op kleine oppervlakten, zoals in de steigerbouw of bij het staan op een ladder. Juist dan is te merken welke rol een cambreur vervult en de stevigheid en ondersteuning die ermee geboden worden.

Werkschoenen die voorzien zijn van een goede cambreur zijn onder andere de modellen van Steel Blue, zoals de Steel Blue Southern Cross Black. Maar ook Sixton werkt met een goede cambreur, zoals in de nieuwe Resolute-modellen Sixton Forza en Sixton Slancio. Hier wordt deze toepassing ook wel Stabil Active genoemd. Uiteraard zijn er meer modellen en merken. Bezoek onze werkschoenenwinkel om de werkschoenen te passen of neem contact op voor meer informatie.

Bij Bowork zijn er veel merken die een goede stabiliteit bieden. Daarbij is dat ook altijd afhankelijk van de vorm van de voet en de persoonlijke ervaring. Wat voor de één bevalt, hoeft niet voor de ander te bevallen. Elke voet is uniek. Laat u gerust adviseren door ons of, als u meer medisch advies behoeft, raden we een podotherapeut aan. Wij werken samen met RondOm Podotherapeuten en desgewenst kunnen we u ook doorverwijzen.