LET OP: ONZE WINKEL IS IN DE MAANDEN JULI EN AUGUSTUS OP ZATERDAG GESLOTEN

0 0
vrijdag 11 december 2020 | Werkschoenen

D3O demping: wat is het en wat doet het?

Diverse producten in ons assortiment hebben het D3O-concept gemeen. Dit is een materiaalsoort dat zorgt voor zeer goede demping en schokabsorptie. In dit blog vertellen we er alles over.

Wat is D3O?

D3O wordt een dilatante niet-newtonse vloeistof genoemd. Dat zegt je waarschijnlijk nog steeds niks. Een voorbeeld van een niet-newtonse vloeistof is bijvoorbeeld latexverf. Dit oogt stug, maar als je gaat roeren (druk uitoefent) wordt het soepel. Met een roller breng je dunne laagjes aan op je muur, maar daarna verhard het weer. Anders zou de verf zo van je muur omlaag rollen. Het dilatante aspect is de eigenschap en dit vertoont een ander gedrag. Vergelijkbaar met maizena dat gebruikt wordt om te verdikken. Voeg je maizena aan water toe en je roert langzaam, dan verdikt het langzaam. Als je echter hard roert, dan wordt het papje ook veel dikker en als je er met je lepel op slaat dan verhard het zich als een vaste stof. Bij D3O is dit niet anders. In de vrije, rauwe toestand is dit namelijk ook een vloeistof, maar bij een plotse stoot verhard dit materiaal zich. Het materiaal bestaat uit elastische polymeren en die bewegen zich in vrije toestand van elkaar. Maar bij een grote stoot of slag neemt de viscositeit toe (ook wel dikvloeibaarheid of stroperigheid genoemd). De energie van de slag of stoot wordt geabsorbeerd en weggeleid waarna het materiaal meteen weer zijn oorspronkelijk vorm aanneemt. Dit verkleint de impact van dergelijke stoten op het lichaam, veel meer in vergelijking met foam of andere soorten demping.

Wat doet D3O?

D3O verkleint de impact op het lichaam. Zo worden gewrichten veel minder belast. De nadelige effecten op het lichaam van schokken en impacten worden zo verminderd. Dit komt omdat de energie geabsorbeerd wordt door het D3O-materiaal. De klap en de bijbehorende energie, die anders opgevangen wordt door het lichaam met mogelijke nadelige effecten, wordt nu opgevangen en geabsorbeerd door D3O.

Waar wordt D3O toegepast?

De combinatie van deze eigenschappen maakt D3O ideaal voor bescherming terwijl het ook flexibiliteit geeft. Hierdoor is het een perfect materiaal voor gebruik in kleding en schoeisel. D3O vind je terug in sportkleding, zoals skikleding en mountainbikekleding, in militaire kleding en dus ook in werkschoenen. En tegenwoordig zijn er ook telefoonhoesjes met D3O.

D3O bij Bowork

Zoals gezegd zijn de nieuwe Sixton werkschoenen uit de Resolute-lijn voorzien van D3O. Het gaat hier om de Sixton Forza Low S3, Sixton Forza High S3 en de Sixton Slancio BOA S1P. Deze modellen hebben D3O verwerkt in de tussenzool, met name bij de hiel. Het schokabsorberende vermogen van deze werkschoenen is dus zeer hoog, wat ook leidt tot meer loopcomfort en minder impact op het lichaam. Bij Bowork hebben we overigens ook Snickers kniebeschermers die met D3O zijn voorzien.

Wilt u D3O in de praktijk ervaren? Bezoek dan onze werkschoenenwinkel, we vertellen u er graag over.