vrijdag 29 januari 2021 | Nieuwtjes en trends werklaarzen

Hoe zorg je voor een langere levensduur van je werklaarzen en werkschoenen?

Heb je laatst dure werkschoenen gekocht, komen na enkele maanden de scheuren er al in. Je hoopt op garantie of coulance, maar dat op zich is niet altijd gegarandeerd. Voorkomen is beter dan genezen, en veel problemen zijn al te voorkomen door te zorgen voor een langere levensduur. En daarvoor geven we in dit blog diverse tips.

Welke werkzaamheden worden met de werkschoenen of werklaarzen verricht?

Een stratenmaker heeft andere werkschoenen nodig dan een magazijnmedewerker. Omdat een stratenmaker veelal op zijn knieën werkt zal de neus van de schoen veel sneller slijten, dus is een overneus een verstandige keuze. Daarbij zal de magazijnmedewerker veel meer meters maken en dus gebaat zijn bij werkschoenen die goede ondersteuning geven met een goede afwikkeling van de stap. En zo zijn er legio voorbeelden te bedenken. Gebruik je werkschoenen die eigenlijk niet geschikt zijn voor het type werk dat je doet, wees dan niet verbaasd als ze op korte termijn al versleten raken. Koop dus waterdicht schoeisel als je veel met vocht of water werkt. Koop schoeisel met een overneus als je neus veel te verduren krijgt. Koop lederen werkschoenen met een stevige zool als je in de bouw werkt. En koop sportieve, lichte werkschoenen met goede antislip als je veel loopt en werkt in een productieomgeving, enzovoorts.


Overigens is het altijd mogelijk dat werkschoenen of werklaarzen een fabricagefout hebben. Dat is niet te voorkomen. De aanschaf van verkeerde schoenen wel. Sinds de opmars van de veiligheidssneakers zijn deze schoenen niet meer weg te denken uit ons assortiment. Echter, een sneaker is niet geschikt voor alle werkzaamheden en kan bij verkeerd gebruik zeer snel slijten. Laat u dus altijd goed informeren voordat u een veiligheidssneaker koopt.

Wat doe je met je werklaarzen als je thuis komt?

Laarzen uit en klaar. In veel huishoudens zal het zo gaan. Je pakt de volgende ochtend de laarzen weg waar je ze de dag ervoor neergezet hebt bij binnenkomst. Op zich niks mis mee, maar het is goed om laarzen en schoenen te laten ventileren en grof vuil te verwijderen. Bij een dag werken komt er veel lichaamswarmte in de schoenen met vochtwerking tot gevolg. De ene schoen gaat hier beter mee om dan de andere, maar belangrijk is het om werkschoenen te laten ventileren en door ook de inlegzool eruit te halen. Bij alle werkschoenen en werklaarzen is de inlegzool uitneembaar. Door ze goed te laten ventileren verklein je de kans op schimmelwerking en bacteriën.

Grof vuil kan verwijderd worden met een zachte borstel. Met een schone, licht vochtige doek kan nat vuil weggehaald worden. Door het vuil te verwijderen trekt het minder snel in de naden en kieren. Gebeurt dit wel, dan zal dit een schurend effect geven en zal slijtage ook sneller toenemen.

Wat doe je met natte werkschoenen?

Of je werkschoenen en werklaarzen nou wel of niet een waterdicht membraan hebben, ze zijn in beide gevallen nat. Van buiten en bij werkschoenen zonder waterdicht membraan waarschijnlijk ook van binnen als ze veelvuldig met water in aanraking zijn gekomen. Nat schoeisel wordt dan al snel bij een verwarmingsbron gezet, zoals een kachel. Dit is niet goed. Het zorgt namelijk voor uitdroging, vooral bij lederen werkschoenen en werklaarzen. Bij nat schoeisel wordt aangeraden ze eveneens te laten ventileren. Doe de veters los, zet ze wijd open, haal de inlegzool eruit en laat het vocht zo ontsnappen. Bij voorkeur in een omgeving met kamertemperatuur, dus niet in een koude schuur. Het helpt daarbij om losjes absorberend papier in de schoenen te stoppen, zoals keukenpapier. Dit neemt het vocht op.

Hoe behandel je schoeisel?

Niet elke werkschoen of werklaars is van hetzelfde materiaal gemaakt. Het meest voorkomende materiaal is nog altijd leer, al neemt het aanbod van andere soorten enorm toe, zoals textiel, microfiber en diverse combinaties. Met name lederen schoenen dienen periodiek behandeld te worden. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen volnerf lederen schoenen en nubuck lederen schoenen, ook wel te vergelijken met suede. Volnerf leer is het gladde leer met een meer dichte structuur, nubuck leer is zacht leer met een meer open structuur.

Volnerf leren schoenen behandel je het beste met ledervet. Zorg dat je schoenen of laarzen schoon en droog zijn voordat je dit doet. Om de kleur te behouden adviseren we ledervet in de juiste kleur te kopen. Doorgaans is dit zwart, bruin of transparant voor alle andere kleurstellingen. Wrijf het vet goed in met een zachte doek, zonder het dik in te smeren. Hierna kan je de laarzen of schoenen met een regenspray behandelen, zodat de schacht een meer waterafstotende werking krijgt. Ook voor schoeisel met een waterdicht membraan is dat geen overbodige luxe, omdat het leer van een langere levensduur wordt voorzien.


Nubuck lederen schoenen of laarzen zijn extra gevoelig voor vet vanwege de open structuur. Deze behandel je het beste met een waxspray geschikt voor nubuckleer of suede. Zorg er ook hier voor dat ze droog en schoon zijn alvorens deze behandeling toe te passen.


De binnenzijde van werkschoenen en werklaarzen kan je behandelen met een antibacteriële spray, zoals Bama Shoe Fresh. Haal de inlegzool eruit voordat je deze behandeling toepast. Verder is het raadzaam een schoenlepel te gebruiken om de schoenen aan te trekken. Dit voorkomt het buigen van het leer waardoor zwakke plekken kunnen ontstaan. Ook slijt de binnenvoering bij de hiel minder snel. Soms zijn werkschoenen en werklaarzen ook voorzien van handige aantreklussen. Eventueel zijn ook schoenspanners te overwegen, die na gebruik en ventilatie in de schoenen worden gestopt om het model goed te houden. Bij overmatige transpiratie is het aan te raden om met twee verschillende setjes inlegzolen te werken zodat u altijd op een droge inlegzool werkt.

Hoe lang doe je met werkschoenen en werklaarzen?

Het is een vraag die nog wel eens gesteld wordt. Het antwoord is dat dit grotendeels afhangt van gebruik en onderhoud. Werkschoenen van 130 euro gaan niet per definitie langer mee dan werkschoenen van 30 euro. Laat je goed adviseren over het schoeisel, ook op basis van de werkzaamheden waarvoor je ze wil gebruiken. Tel daarbij op wat je zelf belangrijk vindt en wat je er voor over hebt. Gemiddeld genomen gaan werkschoenen 9 tot 12 maanden mee, maar op basis van wat in deze blog aan de orde is gekomen zal dat voor het ene paar minder lang zijn en voor het andere paar juist langer.


Tot slot, een veel voorkomend verschijnsel is een versleten binnenvoering bij de hiel. Dit is het gevolg van de schoenen te los dragen waardoor er wrijving tijdens het lopen ontstaat. Dit effect wordt nog versterkt door de schoenen aan en uit te trekken met de veters vast. Vervelend, want slijtage op de binnenvoering valt niet onder een fabricagefout en dus ook niet onder de fabrieksgarantie. Overigens is dit altijd eenvoudig op te lossen door een schoenmaker een stukje leer overheen te laten plaatsen.


Heb je behoefte aan advies? Bezoek dan onze werkschoenenwinkel of neem vrijblijvend contact op per mail, telefoon, Whatsapp of via onze social media-kanalen.