0 0
vrijdag 10 juli 2020 | Blog | Werkkleding | Bowork.nl

Het pillen van kleding; hoe, wat en waarom?

Je kent het wel. Je hebt een leuke sweater of een shirt en na enige tijd zie je die bolletjes en pluisjes erop komen. Het oogt niet mooi en het laat de stof ook wat anders voelen. Dit heet pillen of pilling. En het heeft niks te maken met de kwaliteit van de kleding. Ook bij werkkleding komt dit voor. Wat kan je er aan doen en kan je het voorkomen?

Wat is pillen en hoe ontstaat het?

Pillen ontstaat door wrijving. De vezels van het materiaal wikken en mengen zich om elkaar heen. Dit gebeurt tijdens het dragen en ook tijdens het wassen. Het komt vooral voor bij wollen kleding, ook als deze werkkleding van hoge kwaliteit is. Het komt ook voor bij polyester, acryl en viscose. Onder andere werksokken zijn hier ook gevoelig voor.

Waar komt pilling met name voor?

Pillen, en de daaruit voortkomende pluisjes, ontstaan met name op plekken waar veel wrijving is, zoals op de ellebogen, bij de handen, de hals en rond de oksels. Dit wordt versterkt door het wassen. Door dit proces bij het wassen tegen te gaan wordt aangeraden de kleding niet te wassen met scherpe voorwerpen, zoals ritsen en gespen. Doe deze kleding in een waszak of was ze apart. Hierdoor heb je minder snel last van het pillen van je andere (werk)kleding.

Hoe voorkom je pilling?

Het pillen van werkkleding voorkomen kan ten eerste door de kleding aan een waslijn of wasrek te drogen in plaats van in de droger. Het volledig voorkomen is lastig, maar wat verder helpt is om de kleding conform het waslabel te wassen en op een juist wasprogramma. Dus wollen kleding op een programma voor wol. Was daarbij je kleding binnenstebuiten, zodat als er pluisjes ontstaan die met name aan de binnenzijde komen. De eerder genoemde waszak is ook aan te bevelen. Tenslotte wordt soms aanbevolen om kleding zoveel mogelijk op te vouwen en niet op te hangen, omdat de kledingstukken dan ook sneller langs elkaar schuren, wat juist de kans op pillen vergroot.

Is het pillen al begonnen? Was de kleding dan apart of in een waszak, om ze zo min mogelijk in aanraking te laten komen met andere kleding. Verder kan de bedrijfskleding behandeld worden met zogenaamde ontpillers. Dit voorkomt het niet, maar laat de kleding er wel weer beter uitzien. Zo kan je de kleding behandelen met een pluizenborstel, maar ook een schoenborstel kan helpen.