Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, zelfde dag verstuurd Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, zelfde dag verstuurd
Bezoek onze winkel Bezoek onze winkel
Hulp nodig of meer informatie? Hulp nodig of meer informatie? Bel 033 - 298 59 34

donderdag 02 augustus 2018 | Nieuwtjes en trends werkschoenen

Werkschoenen kopen, Waar moet je op letten?


Goede werkschoenen kopen

U kent het vast wel. U bent op zoek naar werkschoenen. Goede werkschoenen welteverstaan want bij uw huidige paar heeft u aan het eind van de dag vermoeide en pijnlijke voeten. Dat had u al vanaf het moment dat u ze ging dragen, maar de verkoper had gezegd: "Och u loopt ze nog wel uit”. Dat is helaas niet gebeurd.

U begint wat te Googlen en bijna een uur verder heeft u heel veel leuke modellen voorbij zien komen, waar u best mee gezien wilt worden. Bij een aantal modellen heeft u wat langer moeten kijken, want die zagen er echt niet meer uit als werkschoenen. Maar het aanbod is groot en iedere website noemt zicht specialist en roept dat zijn schoenen toch het beste voor u zijn. Maar waar moet u nou echt op letten?


Hoe herken je kwalitatief goede werkschoenen?

Goede werkschoenen hebben minimaal het CE-teken. Deze markering geeft aan dat het product waarop het CE logo staat voldoet aan de regelgeving binnen de Europese Unie plus IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland. Dit logo wordt alleen geplaatst indien er aan alle geldende regelgeving wordt voldaan. CE staat voor Conformité Européenne.

Maar de CE markering is slechts het minimale waaraan een schoen moet voldoen. Bij Bowork verkopen we enkel producten met de CE-Markering. We hebben echter al werkschoenen vanaf EUR 14,- ex btw. Met alleen de CE markering heeft u nog niet direct de beste werkschoenen.

Kwalitatief goede werkschoenen zien er goed afgewerkt uit. Ze hebben geen “plastic look”, de naden zijn minimaal dubbel gestikt en ook de voering is goed afgewerkt. De tong van de schoenen is gepolsterd en ook de voering en de inlegzool zijn goed afgewerkt. Ook het gebruikte leder verraad veel over de kwaliteit van de schoenen.

Sluiten de schoenen aan op uw behoeften?

Wat voor de één goede werkschoenen zijn, kan voor een ander absoluut de verkeerde schoenen zijn. Er zijn vele merken en een veelvoud aan modellen. Hoe zorgt u ervoor dat u de juiste schoenen kiest?

Het is belangrijk om niet (alleen) op het uiterlijk af te gaan. Natuurlijk, het oog wil ook wat, maar werkschoenen hebben als eerste doel het bieden van veiligheid en comfort. Afhankelijk van de werkzaamheden waarbij u de schoenen gaat gebruiken heeft u behoefte aan bepaalde zaken. Wanneer u in droge omgevingen werk heeft u meer behoefte aan ademende werkschoenen dan aan een waterdichte werkschoenen. Per ondergrond waarop u werkt heeft u behoefte aan een bepaald soort grip. Werkt u onder meer op een ladder, dan is een hakprofiel in de loopzool zeker aan te raden.

Ook de ruwheid van het werk kan bepalend zijn voor de keuze werkschoenen. In de bouw is behoefte aan een ander soort schoenen dan in de keuken. Werkt u veel op uw knieën of stoot u regelmatig ergens tegenaan? Dan is een kruipneus gewenst.

Voordat u uw nieuwe werkschoenen in het winkelmandje gooit, is het van belang om na te gaan wat u van uw werkschoenen verwacht en onder welke omstandigheden u ze wilt gebruiken. Indien u twijfelt of niet zeker weet of u de juiste schoenen kiest, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar via de mail, telefoon, Whatsapp en u kunt natuurlijk ook langskomen in onze winkel.

Hebben de schoenen de juiste pasvorm voor uw voeten?

Het meest voor de hand liggende criterium bij het uitkiezen van de juiste werkschoenen voor uzelf is de pasvorm en de maat. "Ja, natuurlijk moet ik de goede maat hebben", horen wij u denken. Maar toch worden er nog veel werkschoenen in een verkeerde maat gekocht en dus ook verkocht.

Veel mensen vinden veiligheidsschoenen er per definitie lomp uitzien. Welk model ze ook kiezen, de schoenen zien er lomp uit. En om dat enigszins uit de weg te gaan wordt er een zo'n klein mogelijke maat gekocht. Want "dan zien de schoenen er wat minder lomp uit".

Toch is de maat een enorm belangrijke factor als het gaat om het loopcomfort. Bij gewone schoenen is het niet heel erg als u met uw tenen tegen de voorkant zit. Deze voorkant is vaak soepel en geeft mee. Dat is niet het geval bij werkschoenen.

Wanneer u uw werkschoenen te klein koopt komt u met uw tenen tegen de veiligheidsneus aan en deze geeft niet mee. Hierdoor ontstaat er wrijving en die veroorzaakt blaren en andere pijnlijke klachten. Te kleine werkschoenen zijn per definitie nooit de juiste werkschoenen voor u. Hoe veel u er ook voor betaald heeft, schoenen die te klein zijn, zijn waardeloos.
Hierbij dient u tevens rekening te houden met het feit dat uw voeten gedurende de dag,als u staat en loopt, uitzetten. Schoenen die 's ochtends maar net goed zitten, zijn veelal 's middags te klein. Houd hier rekening mee wanneer u uw werkschoenen koopt.

Tevens is het zo dat brede voeten ook brede schoenen nodig hebben. Smalle schoenen zien er misschien wel sportiever uit, maar als uw tenen knel komen te zitten in de schoenen (lees veiligheidsneus) dan ontstaan er pijnlijke situaties. Let daarom goed op de breedte van de schoenen ten opzichte van de breedte van uw voeten.

Overigens geldt dit andersom ook. Te grote schoenen kunnen ook tot klachten leiden. Ook hier kan er wrijving ontstaan die tot blaren kan leiden. Dit zal dan met name bij de hak en de wreef plaatsvinden. Een juiste schoen is een schoen die past.
Ook wanneer u de juiste maat en pasvorm heeft geselecteerd adviseren wij u om altijd werksokken te dragen in werkschoenen. De sok is de buffer tussen uw voeten en de schoenen met de veiligheidsneus. Een werksok is wat dikker en slijtvaster dan een gewone sok en beschermt uw voeten en verhoogt het loopcomfort.

Goede werkschoenen

Wat zijn goede werkschoenen? om die vraag goed te beantwoorden moeten we verder kijken dan alleen de kwaliteit van de schoenen. Over het algemeen geldt kunnen we stellen dat dankzij de wet- en regelgeving de aangeboden werkschoenen van voldoende kwaliteit zijn. Uiteraard geldt hier ook geldt hier uiteraard ook, alle waar naar zijn geld. Van werkschoenen van twee tientjes kan en mag u minder verwachten dan werkschoenen van 80 euro of duurder.

Naast de kwaliteit van de schoenen zijn goede werkschoenen vooral afhankelijk van het doel waar u zo voor gebruikt.

Werkschoenen Sneakers

Een nieuw trend van de afgelopen jaren zijn de werkschoenen sneakers, ook wel safety sneakers genoemd. Dit zijn modellen werkschoenen die zijn vormgegeven als sneakers. De grens tussen normale schoenen en werkschoenen wordt door deze modellen op het gebied van uiterlijk vervaagd.

Redbrick was het eerste merk dat veiligheidssneakers op de markt bracht. Inmiddels is er bijna geen fabrikant van veiligheidsschoenen te vinden die geen sneaker modellen op de markt hebben gebracht. Naast Redbrick zijn ook Puma, Diadora en NoRisk zeer populaire fabrikanten van Safety sneakers.

Werkschoenen sneakers zijn over het algemeen werkschoenen met een platte zool en veelal zonder overneus. Hoewel deze modellen veelal S3 genormeerd zijn en dus een optimale bescherming bieden, zijn ze minder geschikt voor zware en ruige werkzaamheden zoals de bouw. Of een sneaker geschikt is hangt voor een groot deel af van de werkzaamheden die u uitvoert.

Hoge werkschoenen

Het complete aanbod van werkschoenen kan worden verdeel in hoge en lage modellen. Wat voor u het beste is, is erg afhankelijk van uw eigen voorkeuren. Loopt u privé op lage schoenen, dan is de kans groot dat u uw werkschoenen ook in een laag model wit hebben. Het voordeel van lage werkschoenen is dat deze uiteraard lichter zijn dan de hoge modellen. Er wordt immers minder materiaal in de lage modellen verwerkt. Hoge werkschoenen bieden meer stabiliteit voor uw enkels.

Er zijn hoge modellen waarbij een hiel support systeem is ingebouwd, specifiek gericht op het bieden van ondersteuning voor uw enkels. Wanneer u stabieler staat, verbruikt u ook minder energie. In dat opzicht kunnen hoge werkschoenen, ondanks het hoge gewicht, u minder energie kosten. Een ander voordeel van hoge werkschoenen is dat uw enkels enigszins beschermd zijn. Wanneer u werkt met bijvoorbeeld trolleywagens of wanneer uw enkels anderszins het risico lopen is het aan te bevelen om hoge werkschoenen te dragen.

Lichte werkschoenen

“Ik wil lichte werkschoenen.” Het is een veelgehoorde kreet. Als het maar licht is, dan is het goed zo lijkt het. Maar er meer dan alleen het gewicht.

Allereerst is het goed om op te merken dat iedere gram die niet aan uw werkschoen zit, bij iedere stap betekent dat u een gram minder meedraagt. Aan het eind van een werkdag waarin u veel gelopen heeft, kan dit dus wel degelijk een verschil uitmaken. Gewicht speelt zeker een oorzaak bij vermoeide benen, maar er is meer.

Een hele lichte sneaker of een wat zwaardere functionele werkschoen zijn twee geheel afzonderlijke producten. Stevige, functionele bouwschoenen zijn per definitie zwaarder. Er wordt vaak gebruikt gemaakt van steviger (en dus zwaarder) leer. Er zit een overneus op de schoenen en veelal zit er een hiel support systeem in. Allemaal zaken die de schoenen zwaarder maken, maar daardoor niet per se slechter. Ook een relatief groot verschil in gewicht kan ontstaan door de zool van de werkschoenen. Ook hier geldt dat een stevige, functionele werkschoen vaak een stevigere en slijtvastere (en daardoor ook zwaardere) loopzool heeft.

Het gewicht van de schoen kan dus ook iets zeggen over de kwaliteit. Zonder dat we hiermee willen zeggen dat lichte schoenen slechte schoenen zijn en visa versa. Naast het gewicht wordt de vermoeidheid van de benen mede bepaald door de ondersteuning die de schoenen bieden aan uw voeten en, misschien wel het belangrijkste, hoe de schoenen uw stappen afwikkelen. Schoenen met een platte en relatief onbuigzame zool kosten u bij iedere stap die u zet meer energie dat gevormde en buigzame zolen. Wanneer u met lichte werkschoenen bedoelt dat u op zoek bent naar werkschoenen waarvan u zo min mogelijk vermoeide benen krijgt, dan komt er meer bij kijken dan alleen het gewicht.


Werkschoenen met stalen neus

Werkschoenen hebben een veiligheidsneus. Dat is een stalen of composiet neus die voor in de schoenen zit verwerkt. Deze veiligheidsneus beschermt uw tenen tegen een impact van buitenaf. Wanneer er bijvoorbeeld een heftruck over uw tenen heen rijdt of een pallet op uw tenen terecht komt, zorgt de stalen neus ervoor dat u tenen hier geen last van hebben.

Om aan de wetgeving te voldoen moet een veiligheidsneus die voldoet aan de EN 345 norm, bestand zijn tegen een impact van buitenaf tot 200 joule. Joule is in dit geval de energie die nodig is om een gewicht van ongeveer 100 gram een meter op te tillen. Die energie komt vrij als je dat gewicht laat vallen. 200 joule is dus 20 kilo. Er kan dus een voorwerp van 20 kilo van een meter hoogte op de veiligheidsneus vallen zonder dat deze wordt beschadigd.

Naast de impact resistentie van 200 joule moet de veiligheidsneus een indeuk resistentie hebben van minimaal 15.000 newton. 15.000 newton is ruim 1.500 kilo. Dit houdt in dat er een gewicht van ruim 1.500 kilo op de veiligheidsneus mag drukken, zonder dat deze verbuigt.

Er bestaan een aantal misvattingen in de markt aangaande de veiligheidsneus. In de volksmond wordt de veiligheidsneus nog altijd stalen neus genoemd. Dat is niet altijd correct. Tegenwoordig worden veiligheidsneuzen niet alleen van staal, maar ook van composiet, aluminium en fiberglas gemaakt.

Een tweede misvatting is dat na een incident doorgelopen kan worden op dezelfde schoenen. Dat is niet het geval. Na ieder incident dienen de werkschoenen vervangen te worden. Hoewel de veiligheidsneus na een incident qua vorm onbeschadigd lijkt, kan de interne structuur en cohesie beschadigd zijn. Om geen onnodige risico’s te lopen raden wij u aan om na een incident direct nieuwe werkschoenen te kopen.

Waarom worden er andere materialen dan staal gebruikt? Dan kunnen we een heel artikel op zich aan wijden. Een belangrijke reden om niet voor staal te kiezen is dat er een groeiende vraag naar metaalvrije werkschoenen zijn. Ook de vormgeving en het gewicht kunnen een rol spelen. Van welke materiaal de veiligheidsneus ook is gemaakt, de minimale bescherming is altijd hetzelfde.


Welke werkschoenen

Zoals u heeft kunnen lezen is de welke werkschoenen geschikt zijn een belangrijk vraag waar het nodige bij komt kijken. Welke kwaliteit heeft u nodig? Welke werkzaamheden gaat u uitvoeren? Welke veiligheidsnormering heeft u nodig? Het draait om veel meer dan alleen het uiterlijk van de schoenen. Het loopcomfort en de geschiktheid voor uw werkzaamheden zijn minstens zo belangrijk.

Zowel online als in de winkel wordt er vaak gekeken naar uiterlijk en prijs. Maar door u enkel op deze twee aspecten te focussen kunt met werkschoenen thuiskomen die niet het meest geschikt zijn voor uw voeten en voor uw werkt, met alle gevolgen van dien.

Werkschoenen online kopen

Bij het kopen van werkschoenen heeft u de keuze uit het kopen in een winkel of online. Bij het kopen van werkschoenen in een winkel heeft u de keuze tussen een winkel waar de werkschoenen "erbij" verkocht worden of tussen een werkschoenenwinkel waar werkschoenen de core-business zijn. Een PBM-specialist zoals Bowork en waar u met deskundig advies geholpen kunt worden.

Het voordeel van kopen in een winkel is ontegenzeggelijk het feit dat u kunt passen. Hoe goed een schoen ook omschreven staat op een site. Er gaat niet boven het daadwerkelijk passen van de schoenen. Wij zijn de grootste fysieke werkschoenenwinkel van Nederland en bieden in onze winkel een gigantisch assortiment werkschoenen.

Het voordeel van werkschoenen online kopen is het gemakt. U klikt en het pakket wordt thuisbezorgd. Ook hierbij geldt dat er een verschil zit tussen gespecialiseerde webshops en webshop die dit er maar bij doen. Er zijn diverse keurmerken waaraan u kunt zien dat u met een vertrouwde website zaken doet. Door even te bellen met de mensen achter de site krijgt u al snel het gevoel hoe het staat met het service niveau en of er kennis van het product aanwezig is.

Als u werkschoenen wilt komen, staat ons team voor u klaar om u van het juiste advies te voorzien. Een schoen uitkiezen op uiterlijk kan iedereen. Met de juiste werkschoenen voor uw situatie bepalen kan best lastig zijn. Wij helpen u daar graag mee.

Iedere maand zijn er nieuwe maandacties en regelmatig nieuwe modellen. We houden onze service op peil en doen er alles aan om de prijs zo laag mogelijk voor u te houden.
Voor zakelijke klanten bieden wij ook passessies op locatie aan. Hiermee weet u zeker dat uw collega's in de juiste schoenen met de juiste maat en pasvorm lopen, zonder dat dit ten koste gaat van werktijd. Tevens kunt u hiermee (enige mate van) uniformiteit bereiken.

Het allerbelangrijkste is dat wij voor graag het juiste adres voor de juiste werkschoenen willen zijn.