Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, zelfde dag verstuurd Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, zelfde dag verstuurd
Bezoek onze winkel Bezoek onze winkel
Hulp nodig of meer informatie? Hulp nodig of meer informatie? Bel 033 - 298 59 34
vrijdag 14 februari 2020 | Nieuwtjes en trends werkschoenen

Wel of niet waterdicht?

‘Ze zijn níet waterdicht?’, wordt er bijna verbaasd gevraagd. De praktijk leert dat er nog genoeg misvattingen zijn over waterdicht veiligheidsschoeisel. Want niet elke werkschoen is standaard waterdicht. En een S3-genormeerde werkschoen is eveneens niet waterdicht. Daarom noemen we de echt waterdichte modellen bij Bowork ook specifiek waterdicht, zowel in de omschrijving als in de titel. En daarnaast zijn ze ook makkelijk gerangschikt als categorie, genaamd waterdichte werkschoenen.

Wat is wel en wat is niet waterdicht?

Werkschoenen – en daarbij ook werklaarzen – zijn onderverdeeld in veiligheidsnormeringen. De werkschoenen die S2- of S3-genormeerd zijn, zijn vuil- en waterafstotend. En waterafstotend is iets anders dan waterdicht. Waterafstotend wil zeggen dat werkschoenen voor een korte tijd minimaal water doorlaten. Als er al sneller meer water komt, dan zal dit door de schacht sijpelen. Zo kunt u prima door nat gras lopen of een klein buitje droog doorkomen, maar werken in langdurige natte omstandigheden zal zorgen voor natte voeten. En juist dan komen de problemen, zoals blaren, koude vaten en slechte hygiëne. Daarnaast is het ook verre van comfortabel om te werken met natte voeten. In Nederland regent het nogal vaak en in de koude wintermaanden zijn er ook steeds vaker felle winterse buiten met hagel of natte sneeuw. Funest voor waterafstotende werkschoenen en werkschoenen die helemaal niet tegen water kunnen.

Ademende werkschoenen maar niet waterafstotend

Er zijn tevens werkschoenen die ook niet waterafstotend zijn. Let daarbij goed op wanneer je ze aantrekt. Dit zijn doorgaans werkschoenen met een S1- of S1P-normering. Vaak hebben ze een schacht gemaakt van zeer ademend materiaal, zoals textiel of mesh. Dit materiaal laat vocht door en zorgt binnen korte tijd voor natte voeten. Gebruik ze dus voornamelijk waar ze voor gemaakt zijn; overdekte of droge werkomgevingen. Maar dan spray je ze toch even in? Nee, een rainstopspray helpt misschien zeer tijdelijk, maar het water zal snel weer doorsijpelen. Werkt u in natte omstandigheden of bent u misschien verplicht waterdichte werkschoenen te dragen? Dan hebben wij een ruime collectie voor u.

Waterdichte werkschoenen kopen

Waterdichtheid is een aparte eigenschap van werkschoenen en heeft niks met een normering te maken. Door de fabrikant is er een speciaal membraan toegevoegd, dat op verschillende manieren verwerkt kan zijn. Doorgaans is dit een waterdichte voering onder het leer van de schoenen, met daarbij van binnenuit afgedichte naden. Echter worden hiervoor verschillende technieken gebruikt.

GORE-TEX

Lowa gebruikt in al zijn werkschoenen de bewezen GORE-TEX-voering. Met GORE-TEX kan water niet naar binnen komen, maar waterdamp, dat qua dichtheid kleiner is, wel naar buiten. Het zorgt voor goede ventilatie en droge voeten. Lowa gebruikt dit al jaren in hun producten, waaronder de populaire wandelschoenen en zelfs hun kleding. Dit technologie zit ook verwerkt in de Lowa werkschoenen en in bepaalde modellen van Grisport. Overigens wordt GORE-TEX ook door andere fabrikanten ingezet, denk hierbij aan skikleding en outdoorkleding.

Outdry

Het Outdry-membraan wordt veelal toegepast in de Sixton werkschoenen en werklaarzen die waterdicht zijn. Dit is een naadloze laag die tussen de schacht en de binnenvoering zit. Het zorgt er voor dat water geen weg naar binnen vindt. Ook hier kan zweetdamp wel naar buiten, wat tevens zorgt voor een goed ademend vermogen.

Sympatex

Het Sympatex-membraan lijkt op de eerder beschreven technologieën, en vaak komen ze ook grotendeels overeen en zijn ze gebaseerd op het succes van GORE-TEX. Sympatex claimt met hun membraan 100% waterdicht te zijn, 100% ademend en tegelijk ook 100% winddicht. Daarbij neemt het effect toe bij meer beweging en activiteit. Sympatex zit onder andere verwerkt in diverse waterdichte modellen van Safety Jogger, Emma en Norisk.

Hdry

Het Hdry-membraan wordt onder andere gebruikt door Mammoet, die een volledige nieuwe lijn op de markt hebben gebracht met Bata. Alle modellen zijn waterdicht met Hdry, een membraan dat werkt met een bepaalde laminering waardoor de schacht ook geen water opneemt wat zo de schoenen ook lichter houdt bij nat weer. Ook hier kunnen de voeten goed ademend doordat warmte wel een weg naar buiten kan vinden, terwijl water niet naar binnenkomt.

Los van deze technieken en membranen zijn er nog veel andere. Zo gebruikt Dunlop voor de Flying Arrow AIB een D-Umbretex-membraan en gebruikt Albatros in de 63.112 Gravity een COA-TEX-membraan.

Waterdichte werklaarzen

Bij de werklaarzen gaat ditzelfde verhaal op, met name bij de lederen werklaarzen. Echter zijn er ook rubberen werklaarzen, zoals van Dunlop, die gemaakt zijn van PVC, Purofort (polyurethaan) of Acifort. Dit zijn materialen die van zichzelf al waterdicht zijn wat deze werklaarzen ook meteen waterdicht maakt. Ze worden dan ook veelal gebruikt voor beroepen waar veel water kan voorkomen, zoals de visserij, schoonmaak, hoveniers enzovoorts.

Waterdichte werkschoenen bij Bowork

Bent u op zoek naar waterdichte werklaarzen en werkschoenen? Kom dan gerust eens langs in onze werkschoenenwinkel (link). Wij hebben veel waterdichte modellen op voorraad, zowel hoog als laag. En tevens kunnen we er u veel over vertellen. Of bestel ze gemakkelijk online. Wat u ook kiest, Bowork is altijd een veilige keuze.