vrijdag 06 maart 2020 | Nieuwtjes en trends werkschoenen

Wat betekenen al die normeringen bij werkschoenen?

De wereld van werkschoenen is er op gebouwd: de normeringen en classificaties die aangeven aan welke veiligheidsvereisten bepaalde werkschoenen of werklaarzen voldoen. Voor sommigen wellicht vanzelfsprekend, voor veel andere weer niet. Wat is het verschil tussen al die normeringen? En wat betekenen ze? We leggen het graag uit in deze nieuwe blog.

Werkschoenen met CE-keurmerk en EN ISO 2045 (EN345)

De kop klinkt al ingewikkeld. Alle werkschoenen die wij verkopen voldoen aan het CE-keurmerk, wat betekent dat ze aan de Europese eisen en regelgeving voldoen. Daarbij zijn alle werkschoenen en veiligheidsschoenen gemaakt conform de EN345 normering. Dit is een Europese norm waarbinnen 7 verschillende niveaus van bescherming vallen.

SB-normering

De veiligheidsschoenen met een SB-normering voldoen aan de minimale eisen van de EN 345 normering. SB staat voor Safety Base. Ze hebben een veiligheidsneus die bestand is tegen een minimale impact van 200 joule met een minimale indeukresistentie van 15.000 Newton. Wat is 200 joule? Joule is de hoeveelheid aan arbeid die nodig is om een gewicht van 98,1 gram een meter op te tillen. Die samengepakte energie komt vrij als dat gewicht valt. 200 joule komt in die zin overeen met 20 kilo. En dat gewicht moet de neus kunnen weerstaan. De veiligheidsneus kan gemaakt zijn van uiteenlopende materialen, zoals staal, maar tegenwoordig ook steeds vaker van aluminium, glasvezel of composiet.

S1-normering

Veiligheidsschoenen met een S1-normering nemen de eisen van een SB-normering als basis over en hebben daarbij een gesloten hiel, antistatische eigenschappen en een antislip loopzool met goede weerstand tegen koolwaterstoffen. Ook hebben ze energieabsorptie in de hiel van minimaal 200 joule. Een veiligheidszool en vuil- en waterafstotende eigenschappen ontbreken hier nog. Vaak ademen deze schoenen beter en zijn ze flexibeler. Ze zijn echter niet geschikt voor werkomgevingen waar scherpe materialen op de grond kunnen liggen. Wij hebben diverse werkschoenen met een S1-normering.

S1P-normering

Werkschoenen met een S1P-normering hebben, aanvullend op de S1-vereisten, een antiperforatiezool. Deze biedt bescherming tegen scherpe materialen die de zool kunnen perforeren, zoals spijkers, splinters, etc. Voorheen waren deze veiligheidszolen vaak van staal gemaakt, tegenwoordig zijn ze er ook steeds vaker van kevlar. Dit is veelal wat lichter en flexibeler. S1P veiligheidsschoenen zijn niet vuil- en waterafstotend, maar voldoen verder aan veel vereisten en zijn daardoor voor veel werkzaamheden geschikt. Daarbij ademen ze ook goed, doordat de schacht vaak van een meer ventilerend materiaal is gemaakt en niet van leer. Dit maakt ze ideaal voor warme dagen en werkzaamheden in overdekte omgevingen.

S2-normering

De veiligheidsschoenen met een S2-normering voldoen aan de S1-vereisten en hebben qua schacht een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van vuil en water. Dit betekent overigens niet dat ze waterdicht zijn. Verder hebben ze ook geen veiligheidszool en zijn daarbij dus kwetsbaar voor omgevingen waar perforerende materialen kunnen liggen. Vaak zijn S2 werkschoenen gemaakt van een kunststof vezel en zijn ze soms zelfs uitwasbaar. Ze worden vaak gebruikt in cleanrooms en de foodindustrie.

S3-normering

Werkschoenen die voldoen aan de S3-normering zijn de meest voorkomende werkschoenen en ook degene met de meest uitgebreide set aan veiligheidsaspecten. Bovenop de S2-normering hebben ze een antiperforatiezool, die wederom vaak van staal of kevlar gemaakt is. Ze zijn vuil- en waterafstotend, hebben een gesloten hiel, zijn antistatisch, schokabsorberend en voorzien van veiligheidsneus- en zool.

S4-normering

De S4- en S5-normeringen gelden alleen voor rubberen en kunststof werklaarzen. De lederen werklaarzen maken gebruik van de eerder genoemde S-normeringen. S4 werklaarzen hebben de basiseigenschappen van de S1-normering met aanvullende een vloeistofbestendige basis van rubber of kunststof. Daarbij hebben ze dus een veiligheidsneus en een antislipzool, maar geen antiperforatiezool. Ze zijn makkelijk schoon te maken, waterdicht en vaak ook resistent tegen bacteriën. Ideale werklaarzen voor de foodindustrie.

S5-normering

Rubberen en kunststof werklaarzen met de S5-normering hebben, bovenop de S4-norm, een veiligheidszool. Ze zijn eveneens waterdicht en worden veel gebruikt in meer robuuste en vochtige omstandigheden. Ook zijn ze makkelijk schoon te maken.

Aanvullende normeringen

Buiten deze 7 S-normeringen zijn er nog diverse aanvullende normeringen. We benoemen de meest voorkomende:

SRA/SRB/SRC

Dit zijn aanvullende normeringen op het gebied van antislip. De antislip prestaties worden uitvoerig getest en de uitkomst daarvan kan een aanvulling op het antislip gebied opleveren. SRA staat voor slipweerstand getest op keramische tegelvloeren met lauryl sulftate (doorgaans water en zeep). SRB staat voor slipweerstand getest op stalen ondergrond met glycerol (zoals olie). SRC is de uitkomst van SRA + SRB.

WR

Dit is onderdeel van de WRU-norm, die de waterweerstand en waterabsorptie weergeeft, een standaard eigenschap van S2- en S3-werkschoenen met vuil- en waterafstotende eigenschappen. De WR-norm, dat staat voor Water Resistant, geeft aan dat veiligheidsschoenen waterdicht zijn. Ongeacht de norm (SB, S1, S1P, S2 of S3) kan dit bij alle werkschoenen voorkomen, doorgaans vanwege de toepassing van een waterdicht membraan zoals Gore-Tex of Sympatex. De S4- en S5-laarzen zijn vanwege het toegepaste materiaal al waterdicht.

HRO

De HRO-norm staat voor Heat Resistant Outsole en heeft betrekking op de hittebestendigheid van de zool. Bij een HRO-normering is de zool tot 300 graden Celsius bestand gedurende maximaal 60 seconden contact.

ESD

De ESD-norm komt regelmatig voor en is vooral van toepassing in de elektronica-industrie. Het staat voor Electrostatic Discharge. Elektrostatische ladingen worden via de zool nauwkeurig gecontroleerd en weggeleid. Dit om schade aan elektronische componenten door ontlading te voorkomen. Veiligheidsschoenen zijn conform EN 245 al antistatisch (105Ω tot 109Ω), maar ESD maakt dit nauwkeuriger tot 105Ω en 107Ω.

CI- en HI-norm

Deze normeringen geven aan of veiligheidsschoenen een hitte isolerende of koude isolerende werking hebben. Het staat voor Cold Isolation en Heat Isolation.

Metaalvrij

Niet zozeer een normering, maar meer een eigenschap. Metaalvrij betekent dat er geen metaal in de schoenen voorkomt. Daarom worden veiligheidszolen en veiligheidsneuzen ook vaker van een metaalvrije soort gemaakt. Dus van composiet of kevlar in plaats van staal. De vraag ‘hebben ze een stalen neus?’ gaat dus niet altijd meer op, al wordt daarmee doorgaans bedoeld of ze een veiligheidsneus hebben. Metaalvrij heeft al voordeel dat de werkschoenen lichter zijn, soms ook flexibeler en dat het tijd bespaart bij detectiepoortjes. In dat gevoel hoeft u de schoenen niet meer uit te trekken.

De verschillende werkschoenen normeringen bij Bowork

Op onze webshop benoemen wij in de producttitel van onze werkschoenen, werkklompen en werklaarzen altijd de S-norm en de meest voorkomende aanvullende normen (SRC en ESD). Zo weet u in één oogopslag aan welke vereisten een schoen voldoet. Indien een werkschoen waterdicht is, dan zetten wij dit in de titel erbij. Ook in onze werkschoenenwinkel doen wij dit op onze prijskaartjes. Aanvullende normeringen worden daarna benoemd.

Heeft u echter vragen over de normeringen? Stel ze ons gerust. Het is enorm belangrijk dat u met het juiste schoeisel werkt, dat voldoet aan de gestelde eisen. Een ongeluk is zo gebeurd en de juiste bescherming is enorm belangrijk. In onze werkschoenenwinkel zijn veel werkschoenen te passen, omdat naast de veiligheidsnormen ook het loopcomfort en de pasvorm belangrijk is. Want bovenal moet u er met plezier en zonder klachten in kunnen werken.