De wereld van werkschoenen is een grote, met veel merken en leveranciers. Elk merk belooft veiligheid, met daarbij termen als comfort, flexibiliteit en tegenwoordig is de trend dat werkschoenen sportief en lichtgewicht moeten zijn en er ook flitsend uit moeten zien. Woorden genoeg, maar belangrijk is ook de transparantie. Zijn werkschoenen wel daadwerkelijk veilig? Vrijwel alle bekende merken hebben hier de testdocumentatie voor, maar er zijn uitzonderingen.
In de wereld van werkschoenen en veiligheidsschoenen zijn er nogal wat – ietwat schimmige - online aanbieders die het niet zo nauw nemen met de veiligheid van de producten die ze aanbieden. En dat is toch waar werkschoenen en veiligheidsschoenen om draaien: veiligheid. Deze aanbieders, veelal partijen die agressief adverteren op Facebook, richten zich met name op het jongere publiek met hippe en snelle video’s en teksten als Tijdelijke korting op alles!. Hier wordt echter voorbij gegaan aan de veiligheid. De werkschoenen die gepromoot worden hebben moderne namen, zien er licht en flitsend uit maar missen vaak een veiligheidsnormering en daarbij ook een officieel veiligheidscertificaat. Terwijl veel werkgevers eisen stellen aan de veiligheidsnormeringen. Zo zijn S3 of S1P-werkschoenen vaak een vereiste. Simpelweg de aanwezigheid van een veiligheidszool en/of veiligheidsneus is geen bewijs dat een werkschoen ook getest en genormeerd is. En bij een ongeluk of ongeval ben je vervolgens wel aansprakelijk, want het schoeisel deugde niet.
Niet zolang de werkschoenen geen normering hebben en dus een veiligheidscertificaat hebben. Alle werkschoenen dienen in Europa een CE-keurmerk te hebben en te voldoen aan EN ISO 2045 (EN345). Vraag dus altijd na of de werkschoenen die je op het oog hebt hieraan voldoen. Vooral als je twijfel hebt. Sommige partijen strooien met testrapporten, waar vervolgens een x-aantal onbeduidende modelnummers op staan. Check dit grondig, want bijvoorbeeld overschrijdt het aantal producten op de website het aantal genoemde modelnummers op het testrapport. Het zegt je als consument daarbij niet welke modelnummer correspondeert met welk model. Check ook of ze aan een normering voldoen. Lees er in ons eerdere blog meer over. Werkschoenen die geen CE-keurmerk hebben voldoen dus niet aan de Europese standaard. Hierbij kan je het vergelijken met het bekende verhaal over de telefoonopladers van Aliexpress en soortgelijke Chinese aanbieders. Veel van dergelijke opladers hebben ook geen CE-keurmerk. Ze kunnen goed en deugdelijk zijn, maar net zo vaak ook niet. Met alle gevolgen van dien, zoals toestellen die in de brand vliegen of opladers die gaan roken. Ook werkschoenen dienen uitvoerig getest te worden. Kan de veiligheidszool de impacten aan die het aan zou moeten? En geldt dat ook voor de neus? Toch prettig om te weten als je op de bouwplaats loopt of in het magazijn.
Zoek ten eerste de werkschoenen op
die praktisch zijn en passen bij het werk wat je doet. De markt van
werkschoenen is ruimschoots voorzien van hippe, lichte en snelle werkschoenen
en dat aantal neemt toe. Maar tegelijk zijn de stevige werkschoenen met een
overneus hard nodig, want in de bouw kan je niet zonder. Waar lichte, flexibele
werkschoenen meer van toepassing zijn in een magazijn of als je veel lopen
moet. Ten tweede, zoek een specialist die je van advies kan voorzien en
werkschoenen heeft van betrouwbare merken als
Sixton, Puma of Safety Jogger.
Werkschoenen die door en door getest zijn en merken die blijven innoveren. En
werkschoenen die voldoen aan de minimale vereisten en vaak nog veel meer dan
dat. Daarbij is ons advies: ga passen, als het kan bij een specialist die
diverse modellen voorradig heeft. Loop even een rondje. Vaak weet je dan of een
schoen knelt of niet, of wellicht te ruim zit. Het zijn doorgaans de schoenen
die je het meeste draagt, dus het is de tijd en investering waard.