Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, zelfde dag verstuurd Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, zelfde dag verstuurd
Bezoek onze winkel Bezoek onze winkel
Hulp nodig of meer informatie? Hulp nodig of meer informatie? Bel 033 - 298 59 34
woensdag 14 juni 2017 | Nieuwtjes en trends werkschoenen

Het verschil in loopzolen bij werkschoenen

Loopzool voor werkschoenen

Het aanbod van werkschoenen en veiligheidsschoenen is de laatste jaren enorm toegenomen. Veiligheidsschoenen zijn steeds modieuzer en sportiever geworden. Hierdoor zien veel werkschoenen eruit als vrije tijd schoenen. Het mooie hiervan in dat er veel keuze is voor de dragers van veiligheidsschoenen. Het gevaar schuilt erin dat de schoenen worden uitgekozen om basis van het uiterlijk in plaats van de functionaliteit. Niet alle schoenen zijn geschikt voor alle werkzaamheden.

In deze blog willen we u meenemen in de wereld van de loopzolen van werkschoenen. Uiteraard geldt alle informatie hieromtrent ook voor werkklompen en werklaarzen.

Loopzolen veiligheidsschoenen

Hoewel je de loopzool nagenoeg niet ziet is het een heel belangrijk onderdeel van de schoenen, met name op het gebied van loopcomfort, grip en slijtvastheid.

Los van de materialen die in de loopzool verwerkt zijn, is er een eerste onderscheid te maken tussen een platte zool en een zool met een hakprofiel. Een platte zool is kenmerken voor veiligheidssneakers. Dit zijn sportieve schoenen, uitgevoerd als sneakers, met een veiligheidsneus en veiligheidszool. Platte zolen zijn niet geschikt voor werkzaamheden waarbij u op een trap moet staan. Een zool met een hakprofiel is een zool waar een hak op zit. Deze hak zorgt voor stabiliteit en extra grip op een trap en ongelijke oppervlakten.


Hieronder hebben we de belangrijkste bestanddelen van de loopzool nader uiteengezet:

Polyurethaan (PU)

Polyurethaan is een kunststof met een hard segment en een zacht segment. Deze combinatie van harde en zachte segmenten zorgt ervoor dat PU sterk buigzaam en slijtvast is. Een PU zool heeft als kenmerken dat deze antistatisch en olie- en benzinebestendig zijn. Tevens zijn ze hittebestendig tot circa 100 graden Celsius en isolerend tot – 20 graden Celsius.

De zolen geven een prettige demping en zijn flexibel, waardoor het loopcomfort wordt verhoogd en hebben tevens een isolerende werking. Tevens zijn PU zolen licht van gewicht. Het nadeel is dat PU zolen kwetsbaar zijn tegen beschadigingen door scherpe voorwerpen.

Deze zolen worden veelal aangelijmd of aangespoten aan de schacht.

Dubbele PU loopzool

Een PU/PU loopzool is een zool die uit meerdere dichtheden PU bestaat. Deze zolen hebben dezelfde kenmerken als een enkelvoudige PU loopzool, met dien verstande dat er vaak een hardere toplaag en een zachtere tussenzool is. Hiermee wordt de zool slijtvaster en meer schokdempend.

Thermoplastisch Polyurethaan (TPU)

TPU is een “nieuwe” verbeterde technologie dan PU en heeft als extra voordelen dat het extra slijtvast, flexibel, licht en antislip is. TPU is in vele opzichte de verbeterde versie van PU. Ten opzichte van PU is TPU hittebestendig tot 110 graden Celsius.

Rubber

Rubberen loopzolen zijn niet alleen olie- en benzinebestendig, ze zijn ook resistent tegen organische stoffen en de meeste zuren. Rubber is ook beter bestand tegen hogere temperaturen. Veelal zijn rubberen loopzolen bestand tegen een contactwarmte van 300 graden celsius. Rubber is flexibel en elastisch wat het loopcomfort en de demping ten goede komt. Wel is het zo dat een rubberen zool vaak wat zwaarder is.

Afhankelijk van de samenstelling kunnen rubberen loopzolen wat stugger zijn waardoor ze, in combinatie met de juiste schoenen, u helpen om uw stappen goed af te wikkelen.

Vibram

Het merk Vibram is dé fabrikant van hoogwaardige en kwalitatieve rubberen loopzolen. Vibram is het neusje van de zalm als het gaat om rubberen zolen. Veel wandel- en bergschoenen zijn ook voorzien van Vibram zolen. Dit Italiaanse bedrijf is toeleverancier voor ruim 1.000 (werk)schoenen fabrikanten. Deze zolen bieden een hoger draagcomfort en een langere levensduur dan een gewone rubberen zool.

Loopzool met normeringen

Antislip loopzolen | SRC

Hoewel alle zolen van veiligheidsschoeisel antislip zijn, is er ook per schoen een verschil in de mate van antislip. Wanneer schoenen extra antislip zijn, worden deze genormeerd met de SRA, SRB of SRC antislip normering. De SRA normering houdt in dat de zolen een slipweerstand hebben op een keramische tegel met een laag schoonmaakmiddel. SRB wil zeggen dat er sprake is van een slipweerstand op een stalen plaat met glycerine. De SRC normering houdt in dat er zowel van de SRA als de SRB normering sprake is.

HRO

De HRO normering houdt in dat de loopzool van de werkschoenen hittebestendig is tegen een contactwarmte van 300 graden Celsius gedurende 60 seconden. Veelal is hier dan sprake van een rubberen loopzool.

Het kiezen van de juiste veiligheidsschoenen begint dus met de keuze voor de juiste loopzolen. Bij Bowork kunnen we u voorzien van de juiste schoenen met de juiste zolen. U kunt bij ons online bestellen en met behulp van de zoekfilters werkschoenen met de juiste loopzool vinden. Tevens kunt u langskomen in onze werkschoenenwinkel waar ons team u graag met raad en daad op weg helpt naar de juiste werkschoenen.