Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, zelfde dag verstuurd Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, zelfde dag verstuurd
Bezoek onze winkel Bezoek onze winkel
Hulp nodig of meer informatie? Hulp nodig of meer informatie? Bel 033 - 298 59 34
dinsdag 25 april 2017 | Nieuwtjes en trends werkschoenen

Heeft u wel gecertificeerde steunzolen in uw werkschoenen?

Gecertificeerde steunzolen voor werkschoenen

Negen op de tien dragers van veiligheidsschoenen draagt de schoenen zoals de fabrikant ze gemaakt heeft. Maar er is ook een groep die andere, aangepaste inlegzolen nodig heeft. Dit kunnen standaard inlegzolen zijn maar ook (semi) orthopedische steunzolen.

Op zich niks mis mee zolang de andere steunzool het loopcomfort ten goede komt, zou u denken. Maar er komt meer bij kijken dan alleen uw loopcomfort. In dit blog leggen wij u uit wat het wettelijk kader is van veiligheidsschoenen, wat de gevolgen zijn als u van dit wettelijke kader afwijkt en uiteraard bieden wij u ook een oplossing.

Wetgeving voor werkschoenen en veiligheidsschoenen

In Europa zijn er richtlijnen opgesteld voor veiligheidsschoenen. Deze zijn gebundeld in de EN ISO 20345 (EN345). Hierin wordt bepaald waaraan veiligheidsschoenen moeten voldoen en welke klassen er onderkend worden.

Daarnaast is het zo dat producten die verhandeld worden in Europe de CE normering moeten hebben. Hieruit blijkt dat de producten, dus ook werkschoenen en veiligheidsschoenen, aan alle geldende wet- en regelgeving voldoen.

De veiligheidsschoenen met CE normering zijn getest in de staat zoals ze uit de fabriek komen. Dus met de originele inlegzool. Wanneer u de originele inlegzool vervangt door een andere inlegzool wijken de schoenen af van de geteste norm en vervalt de CE normering. U draagt dan veiligheidsschoenen zonder CE normering. De facto draagt u dus gewone schoenen.

Gewone schoenen? Maar de veiligheidsneus zit er toch nog in en alle andere eigenschappen zijn toch hetzelfde gebleven? Jazeker, maar voor de wet draagt u geen veiligheidsschoenen meer.

Let op, wanneer u de inlegzolen van uw schoenen vervangt door andere inlegzolen van hetzelfde merk als uw schoenen blijft de CE normering in tact.

Werkschoenen zonder CE normering

Is het erg om werkschoenen zonder CE normering te dragen?

Heel kort door de bocht zouden we kunnen stellen dat er niets aan de hand is zolang er geen ongelukken gebeuren. Maar dat is echt te kort door de bocht.

Als er een ongeval gebeurt is de schade niet te overzien. De aansprakelijkheid van de fabrikant vervalt namelijk zodra u de inlegzool verwisselt. Hij is niet meer aansprakelijk voor zijn producten. U draagt voor de wet immers gewone schoenen. Tevens zijn er al verzekeraars en arbodiensten die niet meer uitkeren bij een ongeval waarbij geen werkschoenen met CE normering worden gedragen. U wordt behandeld als iemand die geen werkschoenen draagt terwijl dit conform de wet- en regelgeving wel verplicht was. Het antwoord is dus JA. Het is daadwerkelijk een probleem als u werkschoenen draagt zonder CE normering.

Waarom zijn gecertificeerde steunzolen zo belangrijk?

Wanneer u de originele inlegzolen vervangt, verandert u daarmee de eigenschappen van de schoenen. De twee belangrijkste risico’s die ontstaan zijn een te kleine restruimte en het verlies van de antistatische eigenschappen.

Werkschoenen met een veiligheidsneus beschermen uw tenen tegen een impact van buitenaf. Dergelijke veiligheidsneuzen zijn vaak van staal, aluminium, fiberglas of composiet. De wetgeving schrijft voor dat deze veiligheidsneuzen, ongeacht het materiaal waar ze van gemaakt zijn een indeukresistentie van minimaal 15.000 newton moeten hebben. Dit betekent dat er een gewicht van ongeveer 1.500 kilo op de neus mag drukken voordat deze mag indeuken. U kunt zich voorstellen wanneer er iets op uw neus valt, de neus enigszins indeukt. Om te voorkomen dat uw tenen dan niet bekneld raken of breken, wordt er gewerkt met een restruimte.

De restruimte is de ruimte die overblijft tussen uw tenen en de veiligheidsneus na een impact. Hierdoor kunnen uw tenen bekneld raken en zelfs blijvend letsel oplopen.

Door het gebruik van een niet gecertificeerde inlegzool, een inlegzool die niet van hetzelfde merk is als de werkschoenen, wordt deze restruimte aangetast.

De antistatische eigenschappen worden bepaald door de inlegzool en loopzool. Wanneer deze combinatie wordt gewijzigd wijzigt ook de antistaticiteit.

Werkschoenen en veiligheidsschoenen zijn pas gecertificeerd als de combinatie van schoen en inlegzool gecertificeerd zijn.

Gecertificeerde steunzolen voor veiligheidsschoenen

Om de CE normering te kunnen blijven behouden met andere (orthopedische) inlegzolen en steunzolen zijn er een aantal fabrikanten die hier een oplossing voor hebben gevonden.

Laten we allereerst stellen dat de gemakkelijkste oplossing is om één van de standaard inlegzolen van hetzelfde merk als uw werkschoenen aan te schaffen. Verschillende merken hebben een uitgebreid assortiment standaard inlegzolen met verschillende eigenschappen, waarmee uw schoenen gecertificeerd blijven.

Natuurlijk zijn er ook omstandigheden waarin u niet met de standaard inlegzolen uit de voeten kunt. U heeft dan op maat gemaakte steunzolen nodig. Wat kunnen wij u in dit geval bieden?

Er zijn een aantal fabrikanten, waaronder Emma, Norisk, Puma en Elten, die het juiste materiaal en de juiste handleiding voor uw podoloog kunnen leveren, zodat er gecertificeerde steunzolen gefabriceerd kunnen worden voor uw schoenen. Op deze manier blijven de juiste restruimte en de juiste eigenschappen gewaarborgd.

Bij Bowork helpen wij u graag verder met dit onderwerp. In onze werkschoenenwinkel kunnen u en uw medewerkers komen passen en de juiste werkschoenen aangemeten krijgen. Tevens kunnen wij met onze mobiele showroom langskomen voor een passessie op locatie.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Mail sales@bowork.nl of bel ons gerust op tel. 033-2985934.