dinsdag 16 augustus 2016 | Nieuwtjes en trends werkschoenen

Klompen


Klompen

Klompen worden nog steeds in grote aantallen gedragen in Nederland. Sterker nog, Nederland is in Europa het land met de hoogste klomp dichtheid per inwoner. Dat komt onder andere door onze sterke geschiedenis met de klomp en doordat er nog beroepsgroepen zijn waar het heel gebruikelijk is om klompen te dragen.

Vanaf de middeleeuwen was het door geheel Europa gebruikelijk om op houten klompen te lopen. Deze traditie is, zeker in Nederland, nooit geheel verdwenen. Wel is het zo dat de houten klompen, die we vandaag de dag voornamelijk kennen in de kleuren wit en geel, nagenoeg geheel uit het straatbeeld zijn verdwenen. Deze klompen worden met name gebruikt als souvenir, al zijn er nog steeds mensen die er graag op lopen.

Het voordeel van deze houten klompen is dat ze warm en relatief veilig zijn. Ook geven ze een goede ondersteuning. Met name voor groeiende kindervoetjes is het heel gezond om regelmatig houten of klompen met een houten binnenzool te lopen.

Vandaag de dag zijn de klompen erg comfortabel en lopen ze in sommige gevallen nog prettiger dan een gemiddelde schoen. Hoewel de populariteit van deze “houten schoenen” aan het wegebben is, wordt er nog steeds veel op klompen gelopen. Deze kunnen we indelen in een aantal categorieën.

Klompen | Hobbyklompen

De gewone klompen, ook wel hobbyklompen genoemd, hebben geen enkele vorm van veiligheid. Het zijn vaak klompen met een leren kap en een PU loopzool. Deze loopzool zorgt voor de demping en het loopcomfort. Bekende merken zijn Strovels en Husta.

Er zijn uitvoeringen met een open hiel en dichte hiel, een flexibele binnenzool en een houten binnenzool en waarbij de kap is vastgeniet aan de zool of waarbij is verlijmd. Hobbyklompen worden vaak gebruikt voor in en rond het huis, maar ook op de camping. Ze lopen fijn en zijn gemakkelijk aan en uit te trekken.

Kijk op de camping maar eens om u heen, of bij het uitlaten van de hond. U zult verbaasd staan hoeveel mensen er nog op onbeveiligde klompen lopen.

Werkklompen

Werkklompen is een verzamelbegrip van zowel beveiligde als onbeveiligde klompen. Echter zijn werkklompen altijd voorzien van een antislip zool. Er zijn heel veel beroepen waar men nog klompen draagt. Denk bijvoorbeeld aan de zorg, voedselindustrie, logistiek en ga zo maar door.

Sika is een van de bekendste en populairste fabrikanten van werkklompen. Dit Scandinavische merk produceert al vele jaren klompen en doet dat met groot succes. Zowel veiligheidsklompen als gewone werkklompen rollen er van de band. Ook Sika klompen hebben een PU loopzool die zorgt voor een goede demping en een goed loopcomfort.

Veiligheidsklompen

Als onderdeel van de werklompen zijn er de veiligheidsklompen. Dit zijn modellen die in ieder geval een veiligheidsneus hebben en in een aantal gevallen ook een veiligheidszool.

De veiligheidsneus kan gemaakt zijn van staal, aluminium of kevlar en heeft een minimale resistentie tegen impacten van buitenaf van 200 joule. De veiligheidszool zorgt ervoor dat er geen scherpe voorwerken via de onderkant van de klompen binnen kunnen dringen. Deze veiligheidszool zit tussen de loopzool en de binnen zool in en is vaak gemaakt van staal of kevlar.

Veiligheidsklompen zijn er in verschillende veiligheidsnomeringen.

  • Zo zijn er de SB klompen, die een veiligheidsneus hebben en een antislipzool en ze zijn waterafstotend.. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Sika 29 met een houten voetbed.
  • S2 veiligheidsklompen. Deze hebben een veiligheidsneus en zijn antistatisch en waterafstotend. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Sika 88.
  • S3 veiligheidsklompen. Deze hebben dezelfde kenmerken als een S2 klompen maar hebben bovendien een veiligheidszool. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Sika 101 en de Sika 19322.

Veiligheidsklompen worden veel gebruikt in de voedselverwerkend industrie, logistiek, en agrarische sector. Maar in andere beroepen zijn er nog voldoende mensen die graag op veiligheidsklompen lopen.

Medische klompen | zorgklompen

Een ander onderdeel van de werkklompen zijn de medische klompen. Deze worden zo genoemd omdat ze veel in de zorg en medische wereld worden gedragen. Dit zijn veelal onbeveiligde klompen, met een antislipzool en een gladde kap.

Dankzij de gladde kap zijn de klompen gemakkelijk schoon te houden. Tevens hebben zorgklompen ook altijd een hygiënische voering. Veelal zijn dit klompen met een mooie kleurencombinatie of tekening op de kap. Hierdoor zijn ze goed te combineren met verpleegkleding.

Een van de belangrijkste fabrikanten van medische klompen is Sanita. Deze fabrikant heeft zich gespecialiseerd in dit segment en brengt jaarlijks nieuwe modellen op de markt.

Klompen kopen

Bij ons vindt u een mooi assortiment klompen. Van de houten klompen tot aan de veiligheidsklompen. En bij ons ook nog eens zeer scherp geprijsd. Wij leveren de bestellingen vanuit onze winkelvoorraad. Hierdoor hoeft u niet onnodig lang te wachten op uw bestelling.

Uiteraard kunt u bij ons bestellen via de website, maar wij hebben ook een winkel. In onze winkel treft u werkschoenen, werkkleding, werkhandschoenen, werklaarzen en klompen. Of u nu besteld of langskomt in onze winkel, u krijgt altijd een optimale service en een kwalitatief goed product in handen of om uw voeten.