Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, zelfde dag verstuurd Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, zelfde dag verstuurd
Bezoek onze winkel Bezoek onze winkel
Hulp nodig of meer informatie? Hulp nodig of meer informatie? Bel 033 - 298 59 34
vrijdag 02 juli 2021 | Nieuwtjes en trends werkkleding

Werksokken, waar moet je op letten?

Werksokken zijn onmisbaar, maar tegelijk onderschatten we het belang van kwaliteit hierin. Als ze maar goedkoop zijn. Liever tien paar voor een scherpe prijs dan twee paar voor een wat hogere prijs. Maar werksokken zijn een essentieel onderdeel van je werkdag in combinatie met goede werkschoenen. Ze bieden bescherming tegen kou, voorkomen blaren en helpen tegen vochtvorming. Waar moet je dan precies op letten bij het kopen van werksokken? We lichten het hier toe.

Het materiaal van de werksokken

Katoen

De materiaalkeuze bepaalt voor een groot deel welke eigenschappen werksokken hebben. De meeste werksokken zijn gemaakt van katoen, een materiaal dat erg lang mee gaat. Met name gekamd katoen is extra slijtvast. Katoen is tevens ook kleurvast, ook na meerdere wasbeurten. Dit materiaal staat erom bekend dat het vocht goed absorbeert maar ook luchtdoorlatend is. Dat helpt tegen zweetvoeten.


Wol

Een ander natuurlijk materiaal, wol, neemt nog meer vocht op maar is niet bestand tegen wassen in de wasmachine. Al zijn daar tegenwoordig wel aparte programma’s voor. Wol geeft van nature enorm veel isolatie en zit aangenaam warm. Met name in de winter is dit een uitkomst. Denk hierbij aan de Bata All Seasons Wool sokken, die met name gemaakt zijn van wol in combinatie met andere materialen.


Polyester

Werksokken gemaakt van polyester zijn vormvast maar nemen nauwelijks vocht op. Er zijn weinig sokken die volledig van polyester, of polyamide, zijn gemaakt. Kom je ze wel tegen? Dan kan je ze beter overslaan. In combinatie met wol of katoen is polyester geen probleem. Dan worden de beste eigenschappen gecombineerd.


Bamboe

Recentelijk wordt er ook vaker bamboe toegepast in kleding. Bamboe is vochtabsorberend, antibacterieel en voelt erg zacht. Dat zorgt voor extra comfort. In kledingstukken is dat erg fijn, denk aan de bamboo onderbroeken en dus ook sokken. De werksokken Steel Blue Bamboo zijn van bamboe gemaakt in combinatie met elastaan.


Combinatie van materialen

Veruit de meeste sokken zijn gemaakt van een combinatie van materialen, zoals katoen en wol, of katoen en polyester. Hierbij worden ook materialen als acryl of nylon gebruikt, bijvoorbeeld om meer elasticiteit toe te voegen of om ze meer vormvast te maken.

De naden van de werksokken

Let goed op de naden van de sokken. Deze moeten niet voelbaar zijn. Goede kwaliteit werksokken hebben gekettelde naden, waarbij deze met de hand zijn gestikt. Dit maakt deze naden fijner en platter. In de praktijk worden dit naadloze sokken genoemd, hoewel ze dus wel een naad hebben. Echter is die niet voelbaar. Goedkopere sokken hebben machinaal gestikte naden waardoor er aan de binnenzijde een verdikking zit. En dat kan zorgen voor irritatie of beknelling met snellere slijtage tot gevolg. De werksokken Elten Perfect Fit zijn dergelijke naadloze sokken, alsook de Cat Executive werksokken.

De pasvorm van de werksokken

Er zijn werksokken met een anatomische pasvorm, die specifiek voor rechts of links geschikt zijn. Onder andere de werksokken Bata Cool MS3 hebben een dergelijke anatomische pasvorm. Net als bij werkschoenen moeten ook de werksokken niet te groot of te klein zijn. Vaak worden werksokken in maatreeksen verkocht, zoals 39-42 en 43-46. Als ze toch knellen of veel te groot zijn, overweeg dan een ander model of een andere maat. Te kleine of te grote sokken zorgen al snel voor blaarvorming vanwege wrijving in de schoenen. Heb je de juiste maat te pakken? Let dan ook goed op de juiste maat werkschoenen, want als die te groot of te klein zijn heb je eveneens kans op wrijving en dus snellere slijtage van je sokken. Sokken slijten ook snel bij het lopen, zoals op een tegelvloer of vloerbedekking. Wil je de levensduur verlengen? Loop dan thuis op pantoffels. Vaak hebben werksokken ook bepaalde verstevigingen bij de tenen of het loopoppervlak. Dit wordt gerealiseerd door extra sterke naden of weefselcombinaties toe te passen.


In onze webshop vindt u een ruim assortiment werksokken, maar bezoek ook gerust onze winkel waar we u kunnen adviseren.