maandag 10 april 2017 | Nieuwtjes en trends werkkleding

Waar moet je op letten bij goede werkhandschoenen?

Werkhandschoenen kopen

Waar moet u op letten als u werkhandschoenen koopt? Het allerbelangrijkste is dat de handschoenen geschikt zijn voor het werk waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Een stratenmaker heeft immers andere handschoenen nodig dan een visfileerder. En zo zijn er nog een eindeloos aantal voorbeelden te geven. De beste handschoenen voor u, zijn die handschoenen die uw handen optimale bescherming bieden en uw werkschoenen optimaal ondersteunen.

Typen werkhandschoenen

De meeste werkhandschoenen bieden bescherming tegen mechanische gevaren. Denk hierbij aan gevaren als het gevolg van schuren, scheuren, snijden en perforeren. Bij de meest simpele werkzaamheden kan het risico op blaren ontstaan. Hiervoor zijn er werkhandschoenen die u daartegen kunnen beschermen. Dergelijke handschoenen hebben in dit geval de EN388 norm.

Maar er zijn veel meer typen werkhandschoenen. Zo zijn er handschoenen die olie- en chemisch bestendig zijn, handschoenen die bescherming bieden tegen thermische risico’s, lashandschoenen, koudebestendige handschoenen, en ga zo maar door. Nagenoeg voor alle risico’s zijn er geschikte handschoenen te vinden.

Bij de bepaling wat voor u de juiste handschoenen zijn, is daarom de eerste vraag: waar gaat u ze voor gebruiken? Een tweede vraag is hoe belangrijk de vingergevoeligheid is ten opzichte van de grip.

Des te meer grip een handschoen biedt - vaak gebeurt dit door middel van een coating - des te lager de vingergevoeligheid. Dit is ook logisch. Hoe dikker de coating op de vingers van de handschoenen, ten behoeve van de grip, des te minder gevoel u heeft bij de producten die u vasthoudt.

Een voorbeeld van een hele dunne handschoen met relatief veel grip zijn de nitril handschoenen Nova 38 en de Grippaz handschoenen. Deze zijn uitermate geschikt voor de voedselverwerkende industrie en de installatiebranche waar veel grip en een hoge vingergevoeligheid vereist zijn.


Thermo werkhandschoenen

Werkt u in de koel- of vriescel? Dan heeft u ongetwijfeld behoefte aan thermo werkhandschoenen, ofwel diepvrieshandschoenen. Diepvrieshandschoenen zijn thermisch geïsoleerd. Dit houdt in dat de handschoenen de koude buiten houden en de warmte van uw handen binnen houden. Thermo werkhandschoenen zijn er ook weer in verschillende modellen. Zo zijn er handschoenen met een relatief dunne voering en handschoenen met een relatief dikke voering. Ook hierbij geldt: des te dikker de voering, des te lager de vingergevoeligheid.

In koude werkomgevingen zoals koel- en vriescellen vinden verschillende werkzaamheden plaats. Zo zijn er order pickers, heftruckchauffeurs, maar ook fileerders en andere professionals. Iedereen heeft weer zijn eigen wensen en behoeften als het om handschoenen gaat.

In de voedselverwerkende industrie, waar vingergevoeligheid een belangrijke rol speelt, wordt vaak gebruikt gemaakt van dunne nitril handschoenen, met daaronder katoenen interlock handschoenen. Deze nitril handschoenen hebben het voedselkeurmerk en de katoenen onderhandschoenen zorgen voor de warmte. Op die manier zijn er dus ook combinaties van werkhandschoenen denkbaar voor uw werkomstandigheden.

Waterdichte werkhandschoenen

Handschoenen die geheel gemaakt zijn van PU, PVC, latex of nitril zijn waterdicht. Het kan in bepaalde situaties zeer aan te bevelen zijn dat u waterdichte werkhandschoenen draagt. Uw handen kunnen er niet tegen om de hele dag met water in contact te komen. Vandaar dat er waterdichte werkhandschoenen zijn. De meest toegepaste handschoenen zijn de zogeheten huishoudhandschoenen. Denk hierbij aan de nitril handschoenen Nova 38 en de Grippaz handschoenen. Maar ook de pvc handschoenen met verschillende manchetlengte zijn erg populair.

Sinds kort heeft ook SafetyJogger waterdichte handschoenen op de markt gebracht; De Prodry. Dit is een handschoen met een polyester/nylon drager en een foam latex coating. Dankzij deze coating zijn de handschoenen waterdicht én geven ze grip aan de drager.

Ook hier zijn weel combinaties van eigenschappen mogelijk. Zo zijn er ook waterdichte diepvrieshandschoenen, enzovoort.

Handschoenen voor in de tuin

Maar niet alleen als u aan het werkt bent worden uw handen blootgesteld aan risico’s. Ook wanneer u bijvoorbeeld thuis in de tuin aan het werk bent is het raadzaam om handschoenen te dragen. Juist wanneer u aan de slag gaat met tuingereedschap ontstaat het risico op blaren. Probeert u maar eens een uur lang zonder handschoenen te vegen of te schoffelen. Het is bijna onmogelijk dat u daarna geen blaren heeft. Ook wanneer u in aanraking komt met doornen en distels zijn handschoenen geen overbodige luxe.

Voor werkzaamheden in en om de tuin wordt vaak gebruik gemaakt van de lederen handschoenen. U raadt het al, ook deze zijn er in vele soorten en maten.

Bij Bowork hebben we een ruim assortiment handschoenen, zonder dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Heeft u vragen? Dan staan wij klaar om u van het juiste advies te voorzien.