Werkhandschoenen komen in vele soorten en maten. En we begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Zo zijn er werkhandschoenen die snijbestendig zijn, andere bieden juist goede grip en weer andere bieden goeden thermische bescherming. In deze blog lichten we één categorie uit; de werkhandschoenen die bescherming bieden tegen mechanische risico’s conform EN388.
De bescherming tegen mechanische risico’s is vastgelegd in de norm EN388 en de nieuwe norm voor snijweerstand ISO 13997. Werkhandschoenen met de norm EN388 bieden bescherming tegen risico’s zoals schuren (A), snijden (B), scheuren (C), perforeren (D), snijweerstand (TDM-test) (E) en schokweerstand (F). Elk onderdeel heeft zijn eigen prestatieniveau, oplopend tot 4 of 5 (het beste resultaat). We lichten dit even toe.
De indicatoren A, B, C en D worden onder het EN388 logo aangegeven met een classificatie.
- Bij A (schuurweerstand) betekent dit dat hoe hoger de classificatie, hoe meer cycli er nodig zijn om door de handschoen heen te schuren. Een cycli is één heen- en weerbeweging.
- Bij B (snijweerstand) betekent dit dat hoe hoger de classificatie, hoe meer cycli (aantal keer snijden) nodig is om door de handschoen te komen.
- Bij C (scheurweerstand) betekent dit hoeveel kracht (in Newton) nodig is om de handschoen te scheuren.
- Bij D (perforatieweerstand) betekent dit hoeveel kracht weerstaan wordt voordat de handschoen wordt doorboord, gemeten met een punt van standaard afmetingen.
- Bij E (snijweerstand TDM-test) wordt als alternatief naar de snijweerstand gekeken wanneer de zogenaamde couptest bij B niet toegepast kan worden. Uit het verleden bleek dat messen soms snel bot worden waardoor de test niet meer relevant was. In dat geval wordt de TDM-test gebruikt waarbij getest wordt hoeveel kracht (in Newton) nodig is om met een gestandaardiseerd mes de handschoen over 20 mm te snijden. Dit wordt aangeduid met een letter in plaats van een cijfer. Deze letters lopen van A (minimale weerstand) tot en met F (maximale weerstand). Op de plek van B komt dan een X te staan. Indien alleen voor de couptest wordt gekozen bij B dan kan op de plek van de TDM-test een X worden ingevuld wat aangeeft dat deze test niet heeft plaatsgevonden.
- Bij F (schokweerstand) wordt gemeten wat de overgebrachte kracht is van een gewicht van 2,5 kg met een impact van 5 joule op de handschoen. De handschoen mag hierbij niet scheuren. Deze test wordt aangeduid met een P (Passed) of er wordt geen aanduiding gegeven, dan is de handschoen gezakt voor de test.
Indien je handschoenen besteld, of bij ons in de winkel loopt en werkhandschoenen ziet hangen, dan kan je op basis van de EN388 normering en de getallen en letters eronder afleiden wat de bestendigheid is tegen mechanische risico’s. Een praktijkvoorbeeld met de Safety Jogger ProDry:
Hier staat 2131X. De schuurweerstand wordt met een 2
geclassificeerd, dus deze handschoenen doorstaan 500 cycli voordat het
materiaal kapot is. De snijweerstand wordt geclassificeerd met 1.2. Met zoveel
keer snijden is het materiaal door. De 3 geeft de scheurweerstand aan. Vanaf 50
newton aan toegepaste kracht scheuren deze handschoenen. De laatste 1 geeft de
perforatieweerstand aan. In dit geval wordt maximaal 20 newton doorstaan
voordat de handschoenen geperforeerd zijn. De X toont aan dat de fabrikant gekozen
heeft voor de couptest voor snijweerstand. Er staat geen P genoteerd, dus deze
handschoenen zijn niet door de test voor schokweerstand gekomen. In het geval
van de Safety Jogger Prodry lijkt de weerstand tegen mechanische risico’s niet
enorm hoog. Dat is ook zo, maar de beste eigenschap van deze werkhandschoenen
is dat ze waterafstotend zijn en isolerende eigenschappen hebben. Bedenk altijd
goed waar werkhandschoenen in jou geval aan moeten voldoen. Voor advies kan je
altijd contact met ons opnemen.