Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, zelfde dag verstuurd Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, zelfde dag verstuurd
Bezoek onze winkel Bezoek onze winkel
Hulp nodig of meer informatie? Hulp nodig of meer informatie? Bel 033 - 298 59 34
dinsdag 23 februari 2021 | Nieuwtjes en trends werkkleding

Veiligheidskleding en de nieuwe richtlijnen

Veiligheidskleding is van belang bij het werken in donkere omstandigheden of omstandigheden waarbij het essentieel is dat je goed zichtbaar bent, zoals langs en op de weg. Veiligheidskleding wordt ook wel reflectiekleding genoemd of signaalkleding. Termen als ‘high visibility’ komen ook wel voor. In Nederland heeft Rijkswaterstaat een norm vastgesteld waaraan kleding dient te voldoen die gebruikt wordt bij projecten voor Rijkswaterstaat: de RWS werkkleding. De zogenaamde RWS-norm. Sinds 1 januari van dit jaar zijn de richtlijnen aangepast voor veiligheidskleding voor wegwerkers. In deze blog lichten we de nieuwe richtlijnen toe.

Waarom een nieuwe richtlijn?

Het Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek (kortweg CROW) heeft de eisen aangescherpt en afgestemd op de richtlijnen van Rijkswaterstaat. De eisen gelden voor de uitvoering en de kleur van de veiligheidskleding. Waarom? Omdat er zo meer duidelijkheid en uniformiteit is in de regelgeving. De eis is dat reflectiekleding voor wegwerkers fluorescerend oranje moet zijn. Bij daglicht moeten wegwerkers minimaal een oranjekleurig RWS-veiligheidsvest of t-shirt moeten dragen dat voldoet een de norm EN ISO 20471 klasse 2. In meer donkere omstandigheden is de richtlijn een oranje RWS-werkjas of overall en een shirt of sweater met lange mouwen, die voldoen aan de norm EN ISO 20471 klasse 3. Andere kleuren of combinaties zijn alleen toegestaan voor specifieke functies, zoals weginspecteurs en verkeersregelaars.

Wat is EN ISO 20471?

EN ISO 20471 is de Europese norm voor signaalkleding. Deze kent meerdere klassen, afhankelijk van de mate van zichtbaarheid. Klasse 1 geldt voor werkzaamheden met een laag risico op botsingen en ongelukken. Deze klasse is niet geschikt voor weg op en langs de weg, maar wel voor extra zichtbaarheid op de werkvloer. Klasse 2 biedt goede zichtbaarheid bij schemerlicht en is geschikt voor werken langs de weg, met een maximumsnelheid van 50 km/u. Klasse 3 is de meest veeleisende klasse en geschikt voor donkere omstandigheden. Deze klasse biedt optimale zichtbaarheid en reflectie en is geschikt voor werk op de weg bij snelheden van in ieder geval 90 km/u.

Voor wie gelden deze richtlijnen?

Specifiek gelden ze voor wegwerkzaamheden om en rond wegen. Werkgevers zijn niet verplicht de richtlijnen op te volgen, maar dienen wel een risico-inventarisatie te doen die vertelt welke klasse EN ISO 20471 van toepassing is. De CROW hanteert voor de richtlijnen een overgangsfase tot 1 januari 2026. Nieuwe signaalkleding moet per 1 januari van dit jaar al wel worden voorgeschreven in de nieuwe, oranje kleur.

Veiligheidskleding bij Bowork

RWS-veiligheidskleding is ruim vertegenwoordigd in het assortiment van Bowork. Met RWS-kleding voldoe je altijd aan de regelgeving, ook aan de nieuwe richtlijnen. Deze kleding is verkrijgbaar in een brede reeks aan varianten, zoals regenkleding, winterkleding en kleding voor meer warmere temperaturen. Bekijk ons assortiment online of breng een bezoek aan onze werkkledingwinkel, waar deze kleding ook makkelijk gepast kan worden. Meer weten over reflectiekleding? Lees dan ons blog van vorig jaar nog even. Wilt u meer lezen over werkkleding? Bekijk dan onze blog over werkkleding.