Blog over werkkleding: de definitieve gids

Een blog over werkkleding

Een blog die u alles verteld over werkkleding

Het selecteren van de juiste werkkleding is essentieel als het gaat om veilig werken. In veel branches en sectoren krijgen werknemers de opdracht om werkkleding aan te schaffen die aan bepaalde veiligheidsnormeringen en veiligheidseisen moeten voldoen. Wij snappen dat het met al die verschillende normeringen en eisen overweldigend kan zijn om te bepalen welke werkkleding voor uw werkzaamheden geschikt zijn. Dit is reden dat wij al onze kennis hebben verzameld en deze in verschillende blog artikelen hebben gegoten.

Door het selecteren van de juiste werkkleding met behulp van onder andere deze blog artikelen proberen wij een steentje bij te dragen aan de veiligheid op de werkvloer. De juiste werkkleding maakt werken namelijk een stuk veiliger. Veiligheid staat met stip op één als het gaat om het aanschaffen van werkkleding. Bespaar dan ook nooit op veiligheid. Niet in alle sectoren en branches is werkkleding verplicht maar ook als u in deze branches en/of sectoren werkt, helpt goede werkkleding enorm bij een veilige werkomgeving. Een veilige werkomgeving resulteert in minder bedrijfsongevallen.

Voordat u begint met lezen nog een paar belangrijke punten

Als u zo dadelijk onze blog artikelen gaat lezen, hopen wij dat we u nieuwe inzichten en relevantie informatie kunnen verschaffen zodat u de juiste, veilige werkkleding voor uw werkzaamheden kan kiezen. Heeft u na het lezen van deze artikelen toch nog vragen of wilt u advies op maat? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten. Wij denken graag mee. We zetten alvast de belangrijkste tips voor u op een rijtje:

  • Belangrijk is dat u zich verdiept in de veiligheidsnormeringen die gelden voor uw sector en branche. Veiligheid is de nummer een pijler bij het kiezen van de juiste werkkleding;
  • De tweede belangrijke pijler bij het kiezen van de juiste werkkleding is functionaliteit en/of draagcomfort;
  • Het kiezen van juiste materialen zien wij als een derde belangrijke pijler. De materialen van de werkkleding moet passen bij de werkzaamheden


Online werkkleding kopen of kom langs in onze fysieke winkel

Al eens onze uitgebreide fysieke werkkledingwinkel bezocht? Inmiddels is de winkel flink verbouwd en is de bovenverdieping groots ingericht met nog meer werkkleding dan voorheen. We bieden onze klanten een shop-in-shop ervaringen van bekende merken als Snickers, Tricorp, Fristads, Payper en

Lees meer

Inhoudsopgave werkkleding blog

Minder arbeidsongevallen met vier of meer dagen verzuim

Het aantal werknemers met een arbeidsongeval met minstens vier dagen verzuim daalt van 93 duizend in '19 naar 77 duizend in '20. In percentages uitgedrukt daalde dit van 1,1 in '19 naar 0,9 in '20, aldus het CBS die een een uitgebreid artikel heeft geschreven: 'het minder arbeidsongevallen met vier

Lees meer

Zorg voor de juiste werkkleding

Er zijn verschillende redenen waarom het dragen van de juiste werkkleding belangrijk is. Maar voor alle branches en sectoren geldt dat de belangrijkste reden om de juiste werkkleding te dragen, is veiligheid. Het dragen van de juiste werkkleding zorgt namelijk voor een veiligere werkomgeving. Het bovenstaande CBS artikel laat goede ontwikkelingen zien als het om het aantal werknemers gaat met een arbeidsongeval in 2019 en 2020. In 2020 vonden echter nog steeds 77 duizend arbeidsongevallen plaats waardoor werknemers ten minste vier dagen niet konden werken. Er is dus nog genoeg ruimte voor verbetering. Een van de verbeteringen is dat werknemers de juiste werkkleding dragen. Het dragen van de juiste werkkleding die past bij uw werkzaamheden maakt werken namelijk een stuk veiliger. Veiligheid is de nummer één pijler als het gaat om het selecteren en aanschaffen van de juiste werkkleding. Investeren in veiligheid zorgt voor minder bedrijfsongevallen, minder verzuim en tevreden werknemers.

Veiligheid met stip op nummer één

Stip op nummer één waarom het belangrijk is om de juiste werkkleding te dragen, is veiligheid. De juiste werkkleding moet voldoen aan bepaalde veiligheidseisen die per werkomgeving of werkzaamheden kunnen verschillen. Werkkleding in het algemeen hebben maar één doel; het minimaliseren van risico’s en/of gevaren. Doordat de eisen van werkkleding erg kan verschillen zijn er veiligheidsnormeringen opgesteld. Welke veiligheidsnormeringen er zijn en bij welke werkzaamheden past, kunt u in onze veiligheidsnormeringen artikel bekijken. Afhankelijk van de werkzaamheden, kunnen ook werkschoeisel of persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht zijn.

RWS-norm

In Nederland zijn er special richtlijnen en specificaties voor werkkleding en veiligheidskleding bij wegwerkzaamheden. De RWS-norm stelt een aantal extra eisen aan reflectiekleding bij het uitoefenen van werkzaamheden aan de openbare weg en het spoor. Bij dit soort werkzaamheden is het essentieel dat u goed zichtbaar bent. Sinds 1 januari 2021 zijn de richtlijnen aangepast voor veiligheidskleding voor wegwerkers. In dit blog artikel lichten we de nieuwe RWS richtlijnen uitgebreid toe.

Lees in dit artikel van Rijkswaterstaat de officiële richtlijnen van en specificaties voor werkkleding en veiligheidskleding bij wegwerkzaamheden.

Functionaliteit en draagcomfort

Naast veiligheid zijn functionaliteit en draagcomfort erg belangrijk bij het kiezen van de juiste werkkleding. Over het algemeen werkt men het beste in het soort werkkleding, dat bij hun werkzaamheden past. Uniforme werkkleding kan worden ontworpen door bijvoorbeeld het huisstijl aan de kleding toe te voegen of de kleding aan te passen bij het specifieke type werk, waardoor de werkkleding een praktische en de meest comfortabele keuze zijn.

Werkkleding van de juiste materialen

Werkkleding moet naast veilig, functioneel en comfortabel, ook van de juiste materialen gemaakt zijn. Voor de kwaliteit en daarbij ook de veiligheid zijn de gebruikte materialen van de kleding erg belangrijk. Het is belangrijk dat de juiste stofkwaliteit voor uw specifieke werkzaamheden kiest. Het materiaal bepaalt of een werkkledingstuk bijvoorbeeld wind- en/of waterdicht en dus geschikt is voor bepaalde weeromstandigheden.

Werkt u in een koude of warme omgeving? Werkt u wellicht bij neerslag, in de buurt van draaiende machines of in een omgeving waarin u wordt blootgesteld aan vlammen en vonken? Het is erg belangrijk, dat u de juiste werkkleding draagt voor de werkzaamheden dat u moet verrichten. Bij de keuze van uw werkkleding is het daarom belangrijk om erover na te denken welke stofkwaliteit bij uw behoeften past. Werkkleding is vaak gemaakt van materialen katoen, polyester, Cordura en/of nylon. Welke materialen of combinatie van materialen voor u het meest geschikt is, hangt af van de werkzaamheden en de omgeving waarin u werkt.

Keuzehulp

Hulp nodig bij uw zoektocht naar het juiste product? Naast onderstaande artikelen, kunnen wij u ook helpen door middel van onze handige keuzehulp tool. Op basis van vragen worden de geschikte producten voor u geselecteerd waarna het eenvoudiger is om een keuze te maken. U kunt ook altijd

Lees meer

Wie is verantwoordelijk voor werkkleding?

Is een werkgever verplicht werkkleding te geven? Werkgevers zijn verplicht om te zorgen dat werknemers hun werkzaamheden veilig kunnen verrichten. Als werknemers daarvoor beschermingsmiddelen zoals werkkleding maar ook bijvoorbeeld werkschoenen of werklaarzen nodig hebben, dan moet een werkgever deze garantie geven. De veiligheidsnormering EN ISO 13688 is hier leidend in. Deze veiligheidsnormerg duidt aan of bepaalde werkkleding voldoende bescherming, comfort en ontwerp biedt. Een laatste punt die deze normering aangeeft is of werkkleding niet verouderd is. Dit wil zeggen dat werkgevers verplicht zijn om op tijd investeren in veilige werkkleding. Op deze manier lopen werknemers niet in onveilige kleding omdat deze verouderd zijn. Naast de EN ISO 13688 zijn er voor veel branches en sectoren aanvullende veiligheidsnormeringen. Welke veiligheidsnormering bij welke branche hoort, kunt u lezen in het artikel veiligheidsnormeringen. Ook het laten wassen van deze werkkleding en de eventuele bijkomende kosten vallen onder de verantwoordelijkheid van de werkgever.

Welke werkkleding geschikt?

Voordat uw actie gaat ondernemen, is het goed om eerst te achterhalen welke werkkleding u nu heeft en of deze voldoet aan de veiligheidsnormeringen die bij uw werkzaamheden past. Wij hebben een controlelijst gemaakt. Deze lijst geeft een overzicht welke normeringen passen bij de diverse werkzaamheden. Ook kunt u onze specialisten benaderen via de email of telefoon. Zij staan altijd voor u klaar om bepaalde zaken te verduidelijken en eventuele toelichtingen te geven. Naast deze directe contact kunt u ook onze onderstaande 'keuzehulp' inschakelen. Deze keuzehulp helpt u bij het selecteren van de juiste werkkleding.

Werkkleding met veiligheidsnormeringen

Veilig werken is essentieel. Helemaal als u werkzaamheden uitoefent in risicovolle omgevingen. Het selecteren van werkkleding met de juiste veiligheidsnormeringen maakt daarbij een groot verschil of u gevaarlijke situaties kan voorkomen.Het kiezen van juiste werkkleding met de juiste

Lees meer

Wat is werkkleding (volgens de fiscus)?

Werkkleding is kleding die u over het algemeen uitsluitend draagt tijdens uw werkzaamheden die u uitoefent tijdens uw werk. Dit moet blijken uit de uiterlijke kenmerken van werkkleding van bijvoorbeeld werkbroeken werkjassen, werkoveralls, werktuien etc. Als de kleding ook gedragen kan worden buiten uw werkzaamheden dan moet de werkkleding voorzien zijn van een beeldmerk zoals een bedrijfslogo met een minimale oppervlakte van 70 cm2. Het beeldmerk moet verwijzen naar uw onderneming of de onderneming waar u voor werkt.

Volgens de fiscus is kleding 'werkkleding' als het aan één of meerdere van de onderstaande voorwaarden voldoet:

  1. Over het algemeen uitsluitend geschikt is om tijdens werkzaamheden te dragen;
  2. Voorzien van een of meerdere beeldmerken van de werkgever met een minimale oppervlakte van 70 vierkante centimeter;
  3. Blijft aantoonbaar achter op de werkplek;
  4. Beschikbaar gesteld omdat de Arbowet dit voorschrijft.

Lees in dit artikel meer over werkkostenregeling voor werkkleding.

Wat valt onder werkkleding

Werkkleding is een van onze hoofdcategorieën en bestaat uit verschillende subcategorieën. Ons assortiment werkkleding is kleding die het werken veiliger of eenvoudiger maakt, of door de overheid verplicht is, of binnen een organisatie wordt gedragen voor een representatief uiterlijk. Onderstaand staan onze belangrijkste subcategorieën die onder onze werkkleding assortiment valt.

Werkkleding onderhouden, wassen en reinigen


Werkkleding pillen

U kent het wel. U heeft de juiste werkkleding gekocht zoals een passende werksweater of een werkshirt en na enige tijd ontstaan er bolletjes en pluisjes op de kleding. Deze bolletjes en pluisjes ogen zorgen al snel dat de werkkleding er anders uit gaat zien en het laat de stof ook anders voelen. Dit verschijnsel heet pillen of pilling. Dit verschijnsel heeft niets te maken met de kwaliteit van de kleding. Wat u er aan doen en hoe u pillen bij werkkleding kan voorkomen? Dit lees u in ons uitgebreide blog artikel: Het pillen van werkkleding; hoe, wat en waarom?

Werkkleding onderhouden

Hoe onderhoudt u nu uw Werkkleding en zijn daar regels voor? Uw werkkleding wassen is hoogstwaarschijnlijk niet iets wat u heel graag doet nadat u uw werkzaamheden heeft afgerond. Dit heeft niets te maken met in welke branche of sector werkt. Maar moet u zelf wel uw werkkleding onderhouden? De Arbowet schrijft voor dat de werkgever verantwoordelijkheid is voor het ‘onderhouden, repareren en zindelijk houden’ van werkkleding. Er zijn echter verschillende uitzonderingen. Lees meer in onze 'werkkleding ounderhouden' blogartikel.


Werkkleding onderhouden, wassen en reinigen


Werkkleding pillen

U kent het wel. U heeft de juiste werkkleding gekocht zoals een passende werksweater of een werkshirt en na enige tijd ontstaan er bolletjes en pluisjes op de kleding. Deze bolletjes en pluisjes ogen zorgen al snel dat de werkkleding er anders uit gaat zien en het laat de stof ook anders voelen. Dit verschijnsel heet pillen of pilling. En het heeft niks te maken met de kwaliteit van de kleding. Wat u er aan doen en hoe u pillen bij werkkleding kan voorkomen? Dit lees u in ons uitgebreide blog artikel: Het pillen van werkkleding; hoe, wat en waarom?




Laatste berichten op onze blog