Hulp nodig? Bel mij terug
9,4
Reviews
Plan route
Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, zelfde dag verstuurd Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, zelfde dag verstuurd
Bezoek onze winkel Bezoek onze winkel
Hulp nodig of meer informatie? Hulp nodig of meer informatie? Bel 033 - 298 59 34

Welke klassen zijn er voor werkschoenen, werklaarzen en andere werkschoeisel?

Wat betekenen al die normeringen bij werkschoenen, werklaarzen en werkklompen?. De wereld van werkschoenen, veiligheidsschoenen, werklaarzen en werkklompen zijn er op gebouwd: de normeringen en classificaties die aangeven welke veiligheidsvereisten een bepaalde werkschoen, werklaars of klomp aan moet voldoen. Voor sommigen wellicht vanzelfsprekend, voor veel andere weer niet. Wat is het verschil tussen al die normeringen? En wat betekenen deze normeringen? We behandelen naast de 5 S-normeringen ook nog diverse aanvullende normeringen. We leggen het graag uit in deze blog.

De S-normeringen voor werkschoenen en werklaarzen:

S3 normering

S2 normering

S1 normering

S1P normering

SB normering


S4 normering

S5 normering


Aanvullende normeringen:

ESD normering

SRA/SRB/SRC normeringen

WR norm

HRO norm

CI- en HI-norm

In onze webshop benoemen wij in de producttitel van onze werkschoenen en werklaarzen altijd de S-norm en de meest voorkomende aanvullende normen (SRC en ESD). Zo weet u in één oogopslag aan welke vereisten een schoeisel voldoet.

Alle schoenen en laarzen die wij verkopen zijn gekeurd volgens het CE keurmerk. Dit gebeurt volgens de Europese regelgeving. Naast het CE keurmerk is op al ons veiligheidsschoeisel en de EN ISO 2045 (EN345) van toepassing. Deze Europese norm maakt een onderscheid tussen vijf verschillende niveaus van bescherming. De basis is dat alle schoeisel binnen deze norm zijn voorzien van een veiligheidsneus die bestand is tegen een impact van buitenaf van minimaal 200 joule.

Alle veiligheidsschoenen

Welke S-normeringen passen bij welke sector

Onderstaande tabel laat zien wat de meest geschikte S-normeringen zijn binnen een bepaalde sector. De tabel geeft u een indicatie. Het is altijd verstandig, zeker als u twijfelt, om eerst bij uw werkgever of bij een van onze specialisten te informeren welke veiligheidsnormering u het best kan dragen.


Geschikt voor

OB

O1

O2

O3

SB

S1

S1P

S2

S3

S4

S5

Agrarische sector

Automotive sector

Bouw sector

Chemische industrie

Electronica sector

Farmaceutische industrie

Logistiek

Metaal sector

Beveiligingssector

Horeca en toerisme

Zorg en welzijn sector

Voedselindustrie

Wat is veiligheidsnorm S3

Werkschoeisel, zoals werkschoenen, veiligheidsschoenen werklaarzen maar ook werkklompen kunnen over een S3-normering beschikken. Werkschoeisel met een S3 normering zijn de meest gedragen schoeisel in diverse sectoren. Deze schoeisel beschikken over de meest uitgebreide set aan veiligheidsaspecten. Een schoen, laars of klomp dat beschikt over een S3 normering houdt in dat de werkschoeisel vuil- en waterafstotend zijn en daarbij zijn voorzien van een veiligheidsneus en veiligheidszool. Werkschoeisel met een S3 normering bieden goede schokdemping en hebben een gesloten hiel. Ook zijn betekent een S3 dat de schoeisel over antistatische eigenschappen beschikken. De schoeisel zijn met name geschikt voor gebruik buiten, omdat deze beter tegen diverse weersomstandigheden bestemd zijn. Als u een van de schoeisel met S3 normering wilt aanschaffen, kan dat via onderstaande linkjes:


Wat is veiligheidsnorm S3?
Lees in nu verder over de S3 normering in ons uitgebreide artikel.


Lees meer over de S3 normering

Werkschoeisel met S2-normering

Werkschoenen en veiligheidsschoenen met een S2-normering voldoen aan de S1-vereisten en hebben qua schacht een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van vuil en water. Dit betekent overigens niet dat ze waterdicht zijn. Verder hebben ze ook geen veiligheidszool en zijn daarbij dus kwetsbaar voor omgevingen waar perforerende materialen kunnen liggen. Vaak zijn S2 werkschoenen gemaakt van een kunststof vezel en zijn ze soms zelfs uitwasbaar. Ze worden vaak gebruikt in cleanrooms en de foodindustrie. Wil u werkschoeisel met S2 norm aanschaffen? Klik dan op een van de onderstaande linkjes:

Wat is veiligheidsnorm S2? Lees in dit artikel uitgebreid over de S2 normering.

Lees verder over de S2 normering

Wat is een S1-normering?

Werkschoenenm, veiligheidsschoenen en andere werkschoeisel met een S1-normering nemen de eisen van een SB-normering als basis over en hebben daarbij een gesloten hiel, antistatische eigenschappen en een antislip loopzool met goede weerstand tegen koolwaterstoffen. Ook hebben ze energieabsorptie in de hiel van minimaal 200 joule. Een veiligheidszool en vuil- en waterafstotende eigenschappen ontbreken hier nog. Vaak ademen deze schoenen beter en zijn ze flexibeler. Ze zijn echter niet geschikt voor werkomgevingen waar scherpe materialen op de grond kunnen liggen. Wij hebben diverse werkschoenen met een S1-normering. Werkschoeisel aanschaffen met een S1 veiligheidsnormering? Klik dan op een van de onderstaande linkjes:

  • Werkschoenen S1
  • Werklaarzen S1
  • Werkklompen S1


Wat is veiligheidsnorm S1? Lees in dit artikel uitgebreid over de S1 normering.


Lees meer over de S1 normering

S1P-normering

Werkschoenen en veiligheidsschoenen met een S1P-normering hebben, aanvullend op de S1-vereisten, een antiperforatiezool. Deze biedt bescherming tegen scherpe materialen die de zool kunnen perforeren, zoals spijkers, splinters, etc. Voorheen waren deze veiligheidszolen vaak van staal gemaakt, tegenwoordig zijn ze er ook steeds vaker van kevlar. Dit is veelal wat lichter en flexibeler. S1P veiligheidsschoenen zijn niet vuil- en waterafstotend, maar voldoen verder aan veel vereisten en zijn daardoor voor veel werkzaamheden geschikt. Daarbij ademen ze ook goed, doordat de schacht vaak van een meer ventilerend materiaal is gemaakt en niet van leer. Dit maakt ze ideaal voor warme dagen en werkzaamheden in overdekte omgevingen.

Wat is veiligheidsnorm S1P? Lees in dit artikel uitgebreid over de S1P normering.

Onze S1P werkschoenen

SB-normering

Werkschoenen en veiligheidsschoenen met een SB-normering voldoen aan de minimale eisen van de EN 345 normering. SB staat voor Safety Base. Ze hebben een veiligheidsneus die bestand is tegen een minimale impact van 200 joule met een minimale indeukresistentie van 15.000 Newton. Wat is 200 joule? Joule is de hoeveelheid aan arbeid die nodig is om een gewicht van 98,1 gram een meter op te tillen. Die samengepakte energie komt vrij als dat gewicht valt. 200 joule komt in die zin overeen met 20 kilo. En dat gewicht moet de neus kunnen weerstaan. De veiligheidsneus kan gemaakt zijn van uiteenlopende materialen, zoals staal, maar tegenwoordig ook steeds vaker van aluminium, glasvezel of composiet.

Wat is veiligheidsnorm SB? Lees in dit artikel uitgebreid over de SB normering.


S4-normering

Zowel de S4- en S4-normeringen gelden alleen voor rubberen en kunststof werklaarzen. De lederen werklaarzen maken gebruik van de eerder genoemde S-normeringen. S4 werklaarzen hebben de basiseigenschappen van de S1-normering met aanvullende een vloeistofbestendige basis van rubber of kunststof. Daarbij hebben ze dus een veiligheidsneus en een antislipzool, maar geen antiperforatiezool. Ze zijn makkelijk schoon te maken, waterdicht en vaak ook resistent tegen bacteriën. Ideale werklaarzen voor de foodindustrie.

Onze S4 werklaarzen

S5-normering

Rubberen en kunststof werklaarzen met de S5-normering hebben, bovenop de S4-norm, een veiligheidszool. Ze zijn eveneens waterdicht en worden veel gebruikt in meer robuuste en vochtige omstandigheden. Ook zijn ze makkelijk schoon te maken.

Wat zijn werklaarzen met S5 normering? Lees meer.

Onze S5 werklaarzen

ESD-normering

De ESD-norm komt regelmatig voor in werkschoenen en veiligheidsschoenen en is vooral van toepassing in de elektronica-industrie. ESD staat voor Electrostatic Discharge. Elektrostatische ladingen worden via de zool nauwkeurig gecontroleerd en weggeleid. Dit om schade aan elektronische componenten door ontlading te voorkomen. Veiligheidsschoenen zijn conform EN 245 al antistatisch (105Ω tot 109Ω), maar ESD maakt dit nauwkeuriger tot 105Ω en 107Ω.

Wat is ESD-normering? Lees in dit artikel uitgebreid over de ESD normering.


Onze ESD werkschoenen

SRA/SRB/SRC-normeringen

Dit zijn aanvullende normeringen op het gebied van antislip. De antislip prestaties worden uitvoerig getest en de uitkomst daarvan kan een aanvulling op het antislip gebied opleveren. SRA staat voor slipweerstand getest op keramische tegelvloeren met lauryl sulftate (doorgaans water en zeep). SRB staat voor slipweerstand getest op stalen ondergrond met glycerol (zoals olie). SRC is de uitkomst van SRA + SRB.

WR-norm

De WR-norm is onderdeel van de WRU-norm, die de waterweerstand en waterabsorptie weergeeft, een standaard eigenschap van S2- en S3-werkschoenen met vuil- en waterafstotende eigenschappen. De WR-norm, dat staat voor Water Resistant, geeft aan dat veiligheidsschoenen waterdicht zijn. Ongeacht de norm (SB, S1, S1P, S2 of S3) kan dit bij alle werkschoenen voorkomen, doorgaans vanwege de toepassing van een waterdicht membraan zoals Gore-Tex of Sympatex. De S4- en S5-laarzen zijn vanwege het toegepaste materiaal al waterdicht.

HRO-norm

De HRO-norm staat voor Heat Resistant Outsole en heeft betrekking op de hittebestendigheid van de zool. Bij een HRO-normering is de zool tot 300 graden Celsius bestand gedurende maximaal 60 seconden contact.


CI- en HI-norm

De CI en HI normeringen geven aan of veiligheidsschoenen en werkschoenen een hitte isolerende of koude isolerende werking hebben. Het staat voor Cold Isolation en Heat Isolation.


Alle veiligheidsnormeringen in ons assortiment

Zowel online als in onze fysieke ruime werkschoenenwinkel kunt u in alle rust en ruimte uw werkschoenen en veilgiheidsschoenen met de gewenste veiligheidsnormeringen passen. Bij vragen staan onze vakkundige medewerkers graag voor u klaar. Ontdek de breedte van ons assortiment en kom gerust langs,

Lees meer

Ga voor Bowork | Altijd een veilige keuze

Bowork Safety Shoes & Workwear is zowel een winkel, webshop als groothandel in werkschoenen, werklaarzen en veel meer. Zo hebben wij ook een groot aanbod werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen. Wilt u liever eerst uw schoeisel passen? Dat kan in onze fysieke winkel. Onze winkel bevindt zich in het midden van het land, op nog geen tien minuten rijden van de A1, ter hoogte van Amersfoort.