Hulp nodig? Bel mij terug
9,4
Reviews
Plan route

Welke veiligheidsneuzen zijn er voor werkschoenen en veiligheidsschoenen?

Het selecteren van de juiste werkschoen en veiligheidsschoen kan lastig zijn. U moet rekening houden met verschillende eigenschappen van de schoen. Tijdens uw zoektocht naar de juiste werkschoen en veiligheidsschoen komt u verschillende typen veiligheidsneuzen tegen. Hoe weet u nu welke neus bij uw werkzaamheden past? Wat is het verschil tussen al deze veiligheidsneuzen? Er bestaan werkschoenen met een composiet neus, stalen neuzen, aluminium neuzen en schoenen met kevlar neuzen. Voor sommigen wellicht vanzelfsprekend, voor veel andere weer niet. In dit artikel geven we u om deze reden per veiligheidsneus extra achtergrond informatie zodat u de juiste keuze kunt maken. Twijfelt u na het lezen alsnog, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten.

De verschillende veiligheidsneuzen

Composiet veiligheidsneus

Stalen veiligheidsneus

Aluminium veiligheidsneus

Fiberglass veiligheidsneus


Wat is een veiligheidssneus?

Voordat we uitleggen wat de specifieke veiligheidsneuzen inhouden en voor welke werkzaamheden de neuzen noodzakelijk zijn, beantwoorden wij eerst de volgende vraag: Wat is een veiligheidsneus eigenlijk? Aan de voorkant van een werkschoen en veiligheidsschoen zit vaak een kap. Deze kap wordt een veiligheidsneus genoemd en beschermt uw voet en voornamelijk uw tenen tot 200 Joules, waarbij minimaal 14 mm ruimte overblijft. Deze extra ruimte in de schoen zorgt ervoor dat uw tenen altijd vrij kunnen bewegen. De 14mm ruimte is de norm die bijvoorbeeld voor de S3 veiligheidsnormering wordt gehanteerd. Bekijk hier onze artikel waar de veiligheidsnormeringen worden beschreven. De bescherming tot 200 Joules houdt in dat werkschoenen en veiligheidsschoenen 200 Joules kinetische energie moet kunnen opvangen.

Alle veiligheidsschoenen

Composiet neus

Werkschoenen en veiligheidsschoenen die beschikken over een composiet neus zijn over het algemeen lichte werkschoenen. Deze werkschoenen bieden als grootste voordeel de extra comfort. Een veiligheidsneus gemaakt van composiet is opgebouwd uit diverse materialen. De combinatie van de gebruikte materialen zorgt voor de beschermende kracht van de composiet veiligheidsneus.

Wat is composiet? Lees in dit artikel uitgebreid over het materiaal composiet.

Onze werkschoenen met composiet neus

Stalen veiligheidsneus

Stalen neus worden ook wel gezien als de klassieker onder de veiligheidsneuzen. In het verleden gebruikten bijna alle fabrikanten die werkschoenen en veiligheidsschoen fabriceren een stalen veiligheidsneus. Staal staat namelijk bekend als een sterk materiaal. Werkschoenen en veiligheidsschoenen met een stalen neus hebben een goede krachtabsorptie. Daarnaast stat staal bekend om dat dit materiaal goed te vormen is waardoor het minder groot van stuk hoeft te zijn om goede bescherming te bieden. Staal brengt wel een bepaald gewicht met zich mee.

Wat is staal? Lees in dit artikel uitgebreid over staal.

Onze werkschoenen met stalen neus

Aluminium neus

Werkschoenen en veiligheidsschoenen met een aluminium veiligheidneus

Wat is aluminium Lees in dit artikel uitgebreid over het materiaal aluminium.


Onze werkschoenen met aluminium neus

S1P-normering

Werkschoenen en veiligheidsschoenen met een S1P-normering hebben, aanvullend op de S1-vereisten, een antiperforatiezool. Deze biedt bescherming tegen scherpe materialen die de zool kunnen perforeren, zoals spijkers, splinters, etc. Voorheen waren deze veiligheidszolen vaak van staal gemaakt, tegenwoordig zijn ze er ook steeds vaker van kevlar. Dit is veelal wat lichter en flexibeler. S1P veiligheidsschoenen zijn niet vuil- en waterafstotend, maar voldoen verder aan veel vereisten en zijn daardoor voor veel werkzaamheden geschikt. Daarbij ademen ze ook goed, doordat de schacht vaak van een meer ventilerend materiaal is gemaakt en niet van leer. Dit maakt ze ideaal voor warme dagen en werkzaamheden in overdekte omgevingen.

Wat is veiligheidsnorm S1P? Lees in dit artikel uitgebreid over de S1P normering.

Onze S1P werkschoenen

SB-normering

Werkschoenen en veiligheidsschoenen met een SB-normering voldoen aan de minimale eisen van de EN 345 normering. SB staat voor Safety Base. Ze hebben een veiligheidsneus die bestand is tegen een minimale impact van 200 joule met een minimale indeukresistentie van 15.000 Newton. Wat is 200 joule? Joule is de hoeveelheid aan arbeid die nodig is om een gewicht van 98,1 gram een meter op te tillen. Die samengepakte energie komt vrij als dat gewicht valt. 200 joule komt in die zin overeen met 20 kilo. En dat gewicht moet de neus kunnen weerstaan. De veiligheidsneus kan gemaakt zijn van uiteenlopende materialen, zoals staal, maar tegenwoordig ook steeds vaker van aluminium, glasvezel of composiet.

Wat is veiligheidsnorm SB? Lees in dit artikel uitgebreid over de SB normering.


ESD-normering

De ESD-norm komt regelmatig voor in werkschoenen en veiligheidsschoenen en is vooral van toepassing in de elektronica-industrie. ESD staat voor Electrostatic Discharge. Elektrostatische ladingen worden via de zool nauwkeurig gecontroleerd en weggeleid. Dit om schade aan elektronische componenten door ontlading te voorkomen. Veiligheidsschoenen zijn conform EN 245 al antistatisch (105Ω tot 109Ω), maar ESD maakt dit nauwkeuriger tot 105Ω en 107Ω.

Wat is ESD-normering? Lees in dit artikel uitgebreid over de ESD normering.


Onze ESD werkschoenen

SRA/SRB/SRC-normeringen

Dit zijn aanvullende normeringen op het gebied van antislip. De antislip prestaties worden uitvoerig getest en de uitkomst daarvan kan een aanvulling op het antislip gebied opleveren. SRA staat voor slipweerstand getest op keramische tegelvloeren met lauryl sulftate (doorgaans water en zeep). SRB staat voor slipweerstand getest op stalen ondergrond met glycerol (zoals olie). SRC is de uitkomst van SRA + SRB.

WR-norm

De WR-norm is onderdeel van de WRU-norm, die de waterweerstand en waterabsorptie weergeeft, een standaard eigenschap van S2- en S3-werkschoenen met vuil- en waterafstotende eigenschappen. De WR-norm, dat staat voor Water Resistant, geeft aan dat veiligheidsschoenen waterdicht zijn. Ongeacht de norm (SB, S1, S1P, S2 of S3) kan dit bij alle werkschoenen voorkomen, doorgaans vanwege de toepassing van een waterdicht membraan zoals Gore-Tex of Sympatex. De S4- en S5-laarzen zijn vanwege het toegepaste materiaal al waterdicht.

HRO-norm

De HRO-norm staat voor Heat Resistant Outsole en heeft betrekking op de hittebestendigheid van de zool. Bij een HRO-normering is de zool tot 300 graden Celsius bestand gedurende maximaal 60 seconden contact.


CI- en HI-norm

De CI en HI normeringen geven aan of veiligheidsschoenen en werkschoenen een hitte isolerende of koude isolerende werking hebben. Het staat voor Cold Isolation en Heat Isolation.


Alle veiligheidsnormeringen

Zowel online als in onze fysieke ruime werkschoenenwinkel kunt u in alle rust en ruimte uw werkschoenen en veilgiheidsschoenen met de gewenste veiligheidsnormeringen passen. Bij vragen staan onze vakkundige medewerkers graag voor u klaar. Ontdek de breedte van ons assortiment en kom gerust langs, de koffie staat altijd klaar!